PATOGENIEIn urma ingerarii de ciclopi, larva procercoida strabate peretele intestinal si ajunge in tesutul muscular subcutanat, unde se dezvolta larva plerocercoida: sparganum, rezultand sparganoza subcutanata.
Prin aplicarea de cataplasme de carne cruda de broasca, sarpe, pe o rana deschisa, in special pe ochi, larva plerocercoida poate patrunde activ in leziune, producund sparganoza oculara [11,35].
EVOLUTIE CLINICA,
Faza initiala a migrarii sparganului este asimptomatica, dar in fazele mai tardive, larva produce o intensa reactie inflamatorie, dureroasa a tesutului.In sparganoza oculara, larvele localizate periocular determina o simptomatologie suparatoare, induc edem periorbital si complicatii septice. in localizarile retrobulbare, globul ocular este propulsat, pleoapele nu se mai inchid si apare un ulcer corneean.In localizarile subcutanate apar noduli subcutanati, durerosi,
migratori.
In unele zone geografice, se pot produce infectii cu o larva proliferativa: Sparganum proliferum. Din larva se desprind segmente, capabile de o dezvoltare independenta, producand metastaze parazitare [35]. Larvele se pot dezvolta astfel in organele interne, inclusiv in creier, cauzand sparganoza proliferativa diseminata, intalnita in special la persoanele imunocompromise [25].
DIAGNOSTIC
Se sileste prin examenul biopsie al larvei prelevate chirurgical
[11,35].
TRATAMENTIn cazul unei larve sau al unui numar redus de larve se recomanda interventia chirurgicala. in formele inabordabile chirurgical si in sparganoza proliferativa, se recurge la tratamentul medicamentos cu Praziguantel [35].
PROFILAXIE
» etarea consumului de apa din lacuri (mlastini)
» etarea utilizarii carnii crude in scop terapeutic.
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor