mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu protozoare
Index » Boli infectioase » Infectii cu protozoare
» Dipylidium caninum (taenia canina) - dyphylidioza

Dipylidium caninum (taenia canina) - dyphylidioza







Dyphylidium caninum este un parazit intestinal al cainelui si pisicilor de 30-50 cm lungime / 2-3 mm latime, scolex romboidal cu 4 ntuze, rostru lung, retractil si carlige dispuse in 4-5 randuri [35].

Cuprins:

Morfologie

Ciclul biologic

Dyphylidioza

Diagnostic

Profilaxie


Morfologie

sus sus
Proglotele sunt lunguieţe, asemănătoare cu seminţele de pepene galben sau cu un butoiaş. Deţine 60-170 de proglote, care au organe genitale duble şi papila genitală dispusă pe marginea proglotelor. Ultimele proglote sunt pline cu ouă, grupate în capsule ovifere (ovigene), care conţin 8-15 ouă [6,21,35].


Oul este rotund, de 40-50 fim. Are un înveliş dublu cu membrane subţiri, distanţate ca la Hymenoiepsis diminula, iar în centru un embrion hexacant.

Ciclul biologic

sus sus
Gazda intermediară este reprezentată de insecte pseudoparazite de pe blana câinelui: păduche de câine, purece de câine, dar şi purece uman. Viermii adulţi sunt localizaţi în intestinul câinelui şi al pisicilor. Proglotele bătrâne forţează sfincterul anal şi rămân ataşate un timp de zona perianală. Prin contracţiile proglotei sunt eliberate ouă, care sunt ingerate de purece, păduche. în acestea se dezvoltă cisticercoizi [9,11,35].
Contaminarea umană se produce prin ingerarea de pureci sau păduchi, preluaţi de pe blana câinelui, motiv pentru care, parazitoza este mai frecvent întâlnită la copii [35]. Cisticercoizii ingeraţi se transformă în viermi adulţi, în aproximativ 20 de zile. Ultimele proglote se elimină activ, între defecaţii, ca la Tenia saginata.

Dyphylidioza

sus sus
EVOLUŢIE CLINICĂ


Dyphylidioza umană evoluează cu crize dureroase asemănătoare cu cele din tenioza cu Tenia saginata, dureri abdominale, diaree, prurit anal, reacţii alergice .

Diagnostic

sus sus
Diagnosticul parazitologic constă în evidenţierea proglotelor eliminate. Prin înţeparea proglotei cu pipeta Pasteur, se prelevă conţinutul proglotei, din care se efectueză un preparat nativ. Se văd capsule ovifere cu numeroase ouă în interior. La examenul coproparazitologic se văd rar capsule cu ouă sau ouă, deoarece proglotele nu se sparg în organismul uman .

Profilaxie

sus sus
Poate fi realizată prin dehelmintizarea câinilor, a pisicilor şi combaterea purecilor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai