mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii bacteriene diverse
Index » Boli infectioase » Infectii bacteriene diverse
» Wuchereria, brugia

Wuchereria, brugia







Wuchereria bancrofti, Wuchereria pacifica, Brugia malayi suni filariile cele mai larg raspandite, intalnite in zonele intertropicale si subtropicale: Asia, Africa, Madagascar, America Centrala, nordul Americii de Sud (Wuchereria bancrofti); Oceania {Wuchereria pacifica). India, Coreea, China, Indonezia, Filipine (Brugia malayi). in Europa au fost raportate focare limitate, in peninsulele din Bazinul mediteranean [11].
Produc filarioza limfatica (filarioza bancroftiana si brugiana).

Cuprins:

Morfologie

Ciclul biologic

Contaminarea umană


Morfologie

sus sus
Viermii adulţi sunt albi, filiformi, de dimensiuni variabile. Masculii au 4 cm lungime/0,1 mm lăţime iar femelele 6 -15 cm lungime/0,3 mm lăţime. Microfilariile sunt mici, au 150 -300 um lumgime/8 um lăţime.


Ciclul biologic

sus sus
Omul este singurul rezervor pentru Wuchereria bancrofti dar Brugia malayi are şi un rezervor animal [2].
Viermii adulţi trăiesc în organismul uman la nivelul căilor limfatice preganglionare, având o longevitate crescută, de Ia câţiva ani până la zeci de ani. în urma fecundării, femelele elimină în limfă microfilarii, care ajung în sânge, unde abundă cu predilecţie în cursul nopţii, prezentând o periodicitate nocturnă. în timpul zilei, se refugiază în arterele pulmonare. Microfilariile produse de Wuchereria (Brugia) malayi au o periodicitate mai puţin marcată. Microfilariile trăiesc în sânge aproximativ 3 luni [2,9].
Vectorul acestor filării este un ţânţar din genul Anopheles şi Culex, (Culex fatigans pentru Wuchereria bancrofti), Aedes. Brugia malayi parazitează


alte gazde intermediare şi vectoare, în special din genul Mansonia (Mansonioides). Larvele sunt preluate din sângele uman de ţânţar, în organismul căruia suferă transformări complexe (la nivel intestinal, de unde trec în cavitatea generală şi ajung în muşchii toracici, anexele trompei, unde cresc până la 1,5 mm lungime) şi devin infestante în aproximativ 10 zile - 2 săptămâni.

Contaminarea umană

sus sus
Se produce prin înţepătură de ţânţar, microfilariile fiind inoculate pe pielea unei persoane sănătoase, în cursul prânzului hematofag al ţânţarului. Străbat activ tegumentul, ajung în sânge iar din sânge pătrund în căile limfatice preganglionare pelviene sau ale membrelor inferioare, unde se transformă în viermi adulţi, în decurs de aproximativ 3 luni.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai