mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Infectii bacteriene diverse
Index » Boli infectioase » Infectii bacteriene diverse
» Dracunculoza

Dracunculoza


Share

Dracunculoza este asimptomatica, in fazele precoce si uneori chiar si in fazele tardive, existenta subtegumentara a femelelor trecand neobserta sau fiind descoperita ocazional, la un examen radiologie.

Cuprins:

Evoluţie clinică

Diagnostic

Tratament

Profilaxie


Evoluţie clinică

sus sus
Manifestările clinice apar la aproximativ un an de la contaminare, cānd prezenţa femelelor mature īn ţesutul subcutanat cauzează ulceraţii cutanate cronice, localizate la nivelul membrelor inferioare, al maleolelor şi uneori la nivelul scrotului Iniţial, se produce un traiect subcutanat indurat, sensibil la palpare, mobil, īnsoţit uneori de o intensă reacţie inflamatorie. Apare o papulă ce se transformă īn cāteva zile īn veziculă şi ulterior īn ulcer cutanat, din ulceraţie ieşind extremitatea anterioară a filariilor. Este posibilă parazitarea aceleiaşi persoane cu un singur vierme sau cu mai mulţi viermi, situaţie īn care bolnavii prezintă ulceraţii multiple. īn lichidul ulceraţiei se găsesc larve.


Manifestările cutanate sunt īnsoţite de semne generale alergice: urticarie, greţuri, vărsături, diaree, dispnee, cefalee. După eliminarea larvelor femelele se autoexpulzează treptat, mor, se resorb sau se calcifică iar ulceraţia cutanată se vindecă īn decurs de cāteva săptămāni [18]. Prin ruperea accidentală a corpului femelelor sau prin remanenta fragmentelor de viermi morţi la nivel tegumentar, se pot produce flegmoane şi complicaţii septice grave.

Diagnostic

sus sus
Se stabileşte pe baze clinice. Eozinofilia este puţin marcată īn perioada de invazie, īnregistrāndu-se valori de 10-15% [2].
Diagnosticul parazitologic este facil īn faza ulcerativă, īn lichidul ulceraţiei evidenţiindu-se microfilariile prin examinări microscopice. Eliminarea microfilariilor (ponta) poate fi stimulată prin depunerea unei picături de apă pe crusta ulceraţiei sau pe capul filariilor, fie prin răcirea zonei tegumentare cu un jet de clorură de etilen.

Tratament

sus sus
Se poate īncerca un tratamentul medicamentos cu Mintezol (Thiabendazol), Ambilhar (Niridazol), Flagyl, Metronidazol [4]. Deşi terapia medicamentoasă nu este eficientă asupra viermilor, reduce procesul inflamator īn cāteva zile [18]. Singura posililitate terapeutică eficientă constă īn īndepărtarea chirurgicală lentă şi progresivă a viermilor de la nivelul leziunii. īn zonele endemice, persoanele parazitate extrag viermele de sub piele, īnfăşurāndu-l treptat, pe un beţişor, cāte 4 cm pe zi, pentru a nu se rupe [36]. Este necesară administrarea de antiseptice, antibiotice şi anatoxină tetanică, pentru prevenirea şi tratarea complicaţiilor bacteriene.

Profilaxie

sus sus
Profilaxia dracunculozei constă īn evitarea contaminării apei potabile şi īn dezinfecţia acesteia prin fierbere, clorinare, filtrare.

Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai