mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli ale pielii mediate imunologic
Index » Boli ale sistemului imun » Boli ale pielii mediate imunologic
» Pemfigusul paraneoplazic

Pemfigusul paraneoplazic







Pemusul para-neoplazic este o boala mucocutanata autoimuna acantolitica recent descrisa, asociata cu un neoplasm inaparent sau confirmat. Pacientii cu pemus paraneoplazic tipic au eroziuni mucoase dureroase in asociere cu eruptii papuloscuamoase pruriginoase care deseori evolueaza catre flictene. Afectarea palmara si tara este obisnuita la acesti bolna si exista posibilitatea ca raportarile anterioare de eritem polimorf (erythema multiforme) asociat neoplaziilor sa fi fost de fapt cazuri de pemus paraneoplazic nerecunoscut. Biopsiile tegumentelor lezionale de la acesti bolna arata combinatii variate de acantoliza, necroza keratinocitara si dermatita vacuolara de interfata. Microscopia prin imunofluorescenta directa a tegumentului pacientului arata depozite de IgG si complement pe suprafata keratinocitelor, ca si imunoreactanti similari in zona membranei bazale a epidermului. Pacientii cu pemus paraneoplazic au autoanticorpi IgG care reactioneaza cu suprafata tesuturilor care contin desmozomi (adica epitelii complexe si simple ca si miocardul). Acesti autoanticorpi imunoprecipita un complex unic de patru polipeptide (250, 230, 210 si 190 kDa) din extractul celular de keratinocite. La electroforeza in gel de poliacrilamid (sodium dodecyl sullfate-polyacrylamide gel), antigenele 250- si 210-kDa migreza impreuna cu proteinele asociate placii desmozomale, respectiv, desmoplakinele I si II, in timp ce antigenul 230-kDa comigreaza cu antigenul pemoidului bulos ( mai jos); identitatea altui antigen in acest complex nu a fost inca demonstrata conngator. Este interesant ca transferai pasiv al imunoglobulinei bolnavului la soarecele nou nascut produce desprinderea keratinocitelor, indicand ca autoanticorpii bolnalor cu pemus paraneoplazic sunt mediatori patogenici ai lezarii tisulare. Pemusul paraneoplazic este in general rezistent la tratament, desi bolnai se pot ameliora (sau chiar remite) ca urmare a rezectiei neoplaziei benigne concomitente. Neoplasmele predominant asociate cu aceasta boala sunt limfoamele nonhodgkiniene, leucemia limfocitara cronica, boala Castelman, timomul si neoplasmele cu celule fuziforme.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor