mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
» Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni







Hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt sintetizati si eliberati de glanda tiroida sub controlul hormonului stimulator tiroidian (TSH) eliberat de celulele hipotalamice eliberator de tirotro-pina (TRH) (54).
Dupa stimularea de catre TSH tiroida elibereaza T4, care este convertit periferic in T3. Ca urmare concentratia de T4 circulant este dependenta de productia tiroidiana, iar cantitatea circulanta de T3 de conversia periferica. Din punct de vedere fiziologic T3 este mult mai potent decat T4. Eliberarea de TRH si TSH este inhibata de T3 si T4. Estro-genii stimuleaza secretia hipofizara de TSH pe cand T3, cortisolul, GH, stomatostatina, si postul inhiba secretia sa.
T3 si T43 au efecte celulare acute mediate de receptori citoplasmatici, care activeaza expresia genelor printr-un mecanism de transductie genomica (34, 103, 108).
Efectele celulare sunt de lunga durata (cate zile pana la o saptamana) si se manifesta prin cresterea consumului de oxigen, cresterea productiei de caldura, si cresterea activitatii simpatice (50, 108). Excesul de hormoni tiroidieni, ca in tirotoxi-coza, stimuleaza glicoliza, gluconeogeneza, proteo-liza, lipoliza si cetogeneza (34).


Contrar asteptarilor, secretia lui T3 nu este crescuta in starile postagresive, chiar si atunci cand concentratia plasmatica de T3 este scazuta. Explicatia fenomenului pare a fi conversia rapida a lui T4 in T3 de catre celulele hipofizare. Se pare ca in starile postagresive concentratia plasmatica normala a formei libere de T4 este suficienta pentru a inhiba secretia de TSH.
Cu toate acestea la bolnavii arsi s-a remarcat o reducere a concentratiei de TSH asociata in mod paradoxal cu nivelurile scazute ale concentratiilor plasmatice libere de T3 si T4. Aceasta situatie, similara cu euthyroid sick syndrome, obsert la bolnavii critici nonchirurgicali, se datoreste afectarii eliberarii de TSH si TRH de catre corticosteroizi sau alterarii legaturilor periferice ale hormonilor tiroidieni (108).
Conversia periferica a T4 in T3 este afectata dupa trauma, arsuri, sau operatii majore, determinand o reducere a concentratiei circulante de T3 liber si total. Conversia de T4 in T3 este blocata de cortizol, determinand cresterea conversiei de T4 in T3 reversat, inactiv.


S-a constatat ca administrarera de TRH, in cursul socului hemoragie la animalele de experienta, a determinat ameliorarea mortalitatii, ceea ce sugereaza ca TRH poate avea un rol important in starile de soc. Fara a se cunoaste inca mecanismul exact exista certitudinea ca TRH-ul produce o stimulare a cailor centrale ce moduleaza functia simpato-adre-nergica. Philips (93) a remarcat la bolnavii critici, in perioada postoperatorie, suprimarea efectului maximal al TRH-ului asupra TSH-ului plasmatic. Suprimarea postoperatorie a TSH-ului se coreleaza cu cresterea concentratiei de dopamina. Dopamina administrata la subiectii normali, reduce nivelul bazai de TSH, inhiba raspunsul la TRH si scade concentratiile plasmatice de T3 si T4. Aceleasi date au fost remarcate si la bolnavii critici ce primesc dopamina in perfuzie (131).
Bolnavii critici desi prezinta nivelurile de T3 si T4 scazute au in mod paradoxal hipermeolism. Scaderea concentratiei de T4 liber la bolnavii critici prezice un prognostic rezert (50).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai