mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia sistemului limfatic
Index » Patologia vasculara periferica » Patologia sistemului limfatic
» Cisterna chily

Cisterna chily







Cisterna chily este suprafata/spatiul de intalnire a trunchiurilor limfatice subdiafragmatice, originea duetului toracic. Aceasta este asezata anterior corpurilor vertebrale L1-L3, separata de coloana prin stalpii diafragmului. Anterior este in raport direct cu aorta abdominala si prin intermediul acesteia cu corpul pancreasului. in regiunea retroperito-neala trunchiurile si vasele limfatice au o densitate particulara. La acest nivel are loc rezorbtia hema-toamelor masive retroperitoneale. Aceasta rezorbtie se realizeaza dupa modificari prealabile ale revarsatului sangvin prin sistemul limfatic in exclusivitate. Tot la acest nivel, edemele hiperproteice induse de procese inflamatorii/infectioase prelungite pot induce un proces masiv si strans de fibroscleroza conjunctiva, procese caracteristice acestor forme de edeme in teritoriile de fibroscleroza ce pot fi interesate organele continute (uretere) cu consecinte fiziopatologice importante (fibroscleroza retro-peritoneala).
Prin pozitia sa in mediastinul posterior, duetul toracic este putin expus traumatismelor sau altfel spus este unul dintre cele mai bine protejate componente. Leziunile acestuia sau ale afluentilor in apropierea sa pot sa determine scurgeri importante de limfa in cavitatile toracelui (chilotorax, chiloperi-card) sau fistule externe. Locul efractiei poate fi decelat/identificat prin limfangiografie. Terapia comporta un regim alimentar fara proteine si fara lipide cu acizi grasi cu lant lung. in cazuri mai severe unde acest regim nu da rezultate, se poate recurge la interventii (laborioase) de limfostaza (ligatura duetului toracic sau a afluentilor limfatici lezati).
La bolnavii cu ciroza hepatica, duetul toracic este larg dilatat cu 0 =1 cm si peste. Drenajul intern sau extern al duetului faciliteaza secarea asci-tei pentru perioada drenajului si imediat urmatoare. La bolnavii cu insuficienta cardiaca dreapta sau globala, duetul toracic este implicat in fiziopatologia sindromului datorita presiunilor crescute in venele de la baza gatului. Aceste cresteri ale presiunii venoase determina perturbari in golirea duetului toracic si dilatarea acestuia Ur proces de suprasolicitare circulatorie la nivelul duetului toracic poate fi prezent dupa mesele abundente precedate de ingestiile de alcool. in aceste conditii poate avea loc un reflux din cisterna chily in limfaticele pan-creatice corporeale pana la nivel interacinos unde pot fi declansate necroze glandulare ca puncte de plecare a unor forme severe de pancreatita acuta.
Tratamentul limfedemului este chirurgical si fizio-mecano-medicamentos. Chirurgical in limfedem au fost practicate 3 grupe de interventii. Excizii ale dermului, hipodermului si/sau pana la fascie - grefe cutanate. Derivatii: limfovenoase, tronculare (proxi-male sau distale), derivatii limfonodale la vena, omentopexie, pod-enteromezenteric. Transte vase limfatice, statii limfonodale. Ameliorarile imediate posttoperatorii au fost incurajatoare. Persistenta si continuarea proceselor de fibroscleroza poate compromite elutia in timp. Pansamentele compresive pot sa amelioreze si sa prelungeasca mentinerea rezultatelor postoperatorii, cu toate ca aceasta manevra ar reduce extravazarea capilarelor sangvine, poate scadea fluxul limfatic si in final functionalitatea anastomozelor. Termoterapia, fizio-terapia manuala si mecanica isi mentin in etapa actuala indicatiile cu conditia sa fie practicate sustinut si controlat.
Transtele de organe: rinichi, ficat, intestin (pot sa ridice probleme teoretice posttranst) au pus sub semnul intrebarii unele date considerate clasice in limfologie. in primele etape (experimentale) s-a recurs la drenajul duetului toracic pentru a limita amploarea proceselor imunologice. Se apreciaza ca din ficat poate sa provina 1/2 din limfa duetului toracic. La transtul acestuia ca si la transtul renal nu se acorda nici o atentie structurilor vasculare limfatice. Ascita exsudativa (dupa tanstul de ficat) se reduce dupa cateva saptamani. Colectia de limfa ce se formeaza rar in patul de transt renal este neinsemnata. Procesele de regenerare limfatica posttranst pot suplini necesitatile de transport a limfei. Dupa datele de elutie a acestor organe transtate ramane in discutie cantitatea de limfa care provine din ficat in conditii normale. Transtul de intestin subtire poate pretinde refacerea circulatorie a limfei prin anastomoze limfatice (limf-nod sau limfatice me-zenterice direct donator-primitor sau limfatice mezen-terice-cisterna chily). in absenta acestor derivatii pana la dezltarea circulatiei prin limfaticele regeneratoare se poate institui un regim alimentar fara lipide cu lant lung al acizilor grasi si care sa contina aminoacizi esentiali.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia vasculara periferica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai