mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Piciorul

Piciorul







\"Sa nu-ti vina sa crezi, draga Jose, ca atata glorie incape intr-un pantof\".
Examinarea gleznei La articulatia tibiotalara sunt normale 25A° de extensie (dorsiflexie) si 30A° de flexie. Inrsia si ersia sunt efectuate de articulatiile subtalara si mediotarsiana. Degetele trebuie sa fie capabile de extensie intre 60A° si 90A°. Noteaza prezenta calozitatilor. Examineaza boltile piciorului. Cere pacientului sa ridice degetele de pe sol, si apoi sa stea pe varfuri. Examineaza mersul si pantofii (modelul normal de uzura este medial sub bolta tara, posterolateral la calcai).
Pes us. Bolta tara este joasa. Poate exista un grad de defor-matie in valgus si in ersie a piciorului. Picioarele plate sunt normale, cand un copil invata sa mearga. Bolta mediala se dezvolta in urmatorii cativa ani. Daca piciorul plat persista, nu trebuie sa se faca nimic daca bolta mediala se reface stand pe varfuri. in majoritatea cazurilor este asimptomatic dar uneori este dureros (in special \"piciorul plat spasmodic peronier\" in care piciorul este ersat si marginea mediala a piciorului mentinuta lipita de sol. incercarea de a inrsa piciorul posterior in aceste cazuri induce spasmul dureros al muschilor peronieri). Exercitiile, stimularea faradica a piciorului si talonetele mediale in pantof pot sa nu aduca mari beneficii. in cazul tipului spasmodic, pentru inlaturarea durerii poate fi necesara fuziunea piciorului posterior.


Pes cavus. Accentuarea boltilor longitudinale ale piciorului poate fi idiopatica, sau asociata cu spina biflda sau cu poliomielita in antecedente. Poate aparea deformarea in gheara a degetelor, pentru ca la mers greutatea este preluata de capetele metatarsienelor. Tratamentul conservator este reprezentat de captusirea inferioara a capetelor metatarsienelor pentru a usura presiunea. Tratamentul operator poate implica eliberarea tesuturilor moi (se detaseaza tesuturile ligamentare de calcaneu, se manipuleaza bolta, apoi se pune piciorul in gips) sau artrodeza pentru a indrepta degetele. Daca artroza oaselor tarsului este cauza durerii, acestea pot fi fuzionate.
Degete in ciocan. Sunt extinse la articulatia metatarsofalangiana, hiperflectate la articulatia PIP si extinse la articulatia DIP. Cel mai frecnt afectat este degetul II. Artrodeza la articulatia PIP indreapta degetul; tenotomia tendoanelor extensorilor il lasa plat.
Degete in gheara. Extinse la articulatia metatarsofalangiana, dar flectate la articulatiile PIP si DIP; aceasta deformare este datorata dezechilibrului dintre flexori si extensori (de ex. dupa polio). Daca degetele mai sunt mobile, este necesara o operatie Girdlestone (operatie de transfer flexori/extensori).


Hallux valgus. Degetul deviaza lateral la articulatia metatarsofalangiana. Pantofii ascutiti si tocurile care forteaza piciorul anterior inainte contribuie probabil la aparitia deformarii. Presiunea articulatiei metatar-sofalangiene pe pantof duce la formarea de monturi. Artroza secundara la nilul articulatiei este frecnta. Pernutele pentru monturi si talonetele de plastic intre haluce si degetul II pot usura durerea, dar deformarile gra necesita operatie. Sunt utilizate dirse operatii. Partea mediala a capului metatarsianului poate fi indreptata; operatia Keller extirpa jumatatea proximala a falangei proximale (artroplastie de excizie), lasand un deget flasc; mai sunt utilizate osteotomia de deplasare a osului metatar-sian; operatia Layo (artroplastie cu excizia portiunii distale a capului metatarsianului) si artrodeza articulatiei MTP.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor