mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Arsuri

Arsuri







Majoritatea spitalelor nu poseda propria unitate de arsi. Resusciteaza si organizeaza transportul prompt pentru toate arsurile majore. Evalueaza intotdeauna stadiul, dimensiunea si adancimea arsurii, arsuri mici la tineri, varstnici, sau cu anumite localizari, pot necesita totusi asistenta specializata.
Evaluare. Este necesara estimarea dimensiunii arsurii pentru a calcula necesarul de lichide; ignora eritemul. Considera transferul intr-o unitate de arsi daca sunt >10% arsuri la copii sau varstnici, sau >20% la ceilalti. Pentru calcul foloseste o diagrama Lund & Browder sau \"regula de noua\":


Brat (in intregime) 9%


Membru inferior (in intregime) 18%

Trunchi anterior 18%


Posterior 18%

Cap (in intregime) 9%


Organe genitale 1%

Palma 1% (NB: la copii, cap = 14%; membru inferior = 14%)
Estimarea grosimii arsurii: Grosime partiala este dureroasa, rosie, cu cule; grosimea completa - este nedureroasa, si alb/cenusie.
Trimite arsurile cu grosime completa >5% de suprafata corporala sau arsurile cu grosime completa/partiala ce afecteaza fata, mainile, ochii, organele genitale la o unitate de arsi.
Resuscitare » Cai aeriene: Atentie la obstructia de cai respiratorii superioare in caz de inhalare de gaze fierbinti (numai aburul supraincalzit produce leziuni termice distal de trahee) - suspecteaza acest lucru cind observi peri nazali arsi sau voce ragusita. Considera intubatia precoce sau ventilatia artificiala (MMC, p. 753).
» Respiratie: Da O2 100% daca suspectezi o intoxicatie cu monoxid de carbon (poate avea pielea rosu-viu, dar deseori nu este asa), intrucat t 1/2 al carboxihemoglobinei (HbCO) scade de la 250 min la 40 min (considera administrarea oxigenul hiperbar la gravide; semne SNC; HbCO > 20%). Sp. O2 masurata cu oximetrul de puls este imprecisa (scade de ex. cu 3% cu HbCO de pana la 40%). Se face escarotomie bilateral pe linia axilara anterioara daca arsurile toracice impiedica excursiile costale (p. 778).
» Circulatie: arsuri > 10% la copii si > 15% la adulti necesita lichide IV. Sileste 2 linii de acces larg I(14 G sau 16 G). Nu are importanta daca trebuie sa le instalezi prin pielea arsa. Asigura-le bine: sunt literalmente vitale. Nu conteaza daca dai solutii cristaloide sau coloidale, important este volumul. Foloseste o diagrama \"Burus Calculator\" 1 sau o formula, de ex.


» Formula Muir si Barclay (populara in Marea Britanie): greutate (kg) x.% ars / 2 = ml solutie coloidala (de ex. Haemacceli) pe unitate de timp.
Perioadele de timp sunt 4 h, 4h, 4 h, 6 h, 6 h, 12 h. » Formula Parkland (populara in SUA):
4 x greutate (kg) x % ars = ml solutie Hartmann in 24 h, se da in primele 8 h
(NB: nesatisfacatoare la copii, deci foloseste \"Burus Calculator\").
a-s NB: trebuie sa inlocuiesti lichidele pierdute din momentul arsurii, nu din momentul primei examinari la spital. Daca folosesti formula Muir si Barclay trebuie sa dai si 1,5-2 ml/kg/h glucoza 5%. Formulele sunt numai orientative: ajusteaza rata Iin functie de raspunsul clinic si debitul urinar (sileste ca scop > 30 ml/h la adulti; > 1 ml/kg la copii). Ca-teterizeaza ca.
Tratament > Nu aplica apa rece pe arsurile extinse, aceasta poate agrava socul. Nu sparge culele. Acopera arsurile extinse cu grosime partiala, cu tifon steril inainte de transferul intr-o unitate de arsi - aceasta va opri curentii de aer si va ameliora durerea. Foloseste morfina in doze fractionate de 1-2 ml IV. Pansamentele utile includ tifonul cu Vaselinei, sau sulfadiazina de argint sub tifon absorbant; se schimba la 1-2 zile. Mainile se pot acoperi cu sulfadiazina de argint si introduc intr-o punga de plastic. Asigura imunitatea antitetanica. Administreaza 50 ml sange integral pentru fiecare 1% de arsura de grosime completa, jumatate in a 2-a perioada de 4 h de terapie Isi jumatate dupa 24h.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor