mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Partea generala
Index » Tumori ale capului si gatului » Partea generala
» Bolile precanceroase

Bolile precanceroase


Share


in cavitatea bucala pot apare o serie de modificari incepand de la boala precanceroasa pana la o tumora franc maligna. intre starile precanceroase sunt citate leucoplazia, eritroplazia, hiperplazia si displazia. Fiecare din aceste tipuri prezinta o tendinta la transformare maligna. Histopatologic leucoplazia prezinta hiperparakeratoza, sub care se constata o hiperplazie epiteliala. Leucoplazia care nu prezinta caractere de displazie are rareori tendinta de evolutie maligna (cea 5%). Eritroplazia (red spots) este o stare patologica a cavitatii orale sau a faringelui, caracterizata prin aparitia unor pete rosii superficiale la nivelul mucoasei normale. Eritroplazia, spre deosebire de leucoplazie, este asociata in mod frecvent cu displazia epiteliala subiacenta. Aceasta poate fi asociata cu carcinomul in situ sau o tumora franc maligna la aproape 40% din cazuri. Displazia se caracterizeaza prin prezenta de mitoze, pleomorfism si nudei voluminosi. Cand displazia intereseaza intreaga grosime a mucoasei este considerata carcinom in situ. Riscul de malignizare variaza intre 15-30%.
Cercetari recente au definit caracteristicile feno-tipului si genotipului in starile precanceroase orale. Acestea se caracterizeaza printr-o capacitate proli-ferativa crescuta. Coltrera et al.60 au demonstrat expresia antigenului nuclear celular in starile precanceroase. Alti autori au descoperit expresia aberanta a continutului de citokeratina. Leziunile precanceroase ale tractului aerodigestisuperior prezinta si anomalii de genotip ca aneuploidia, cresterea indicelui DNA si anomalii mutationale specifice. Mutatiile care intereseaza gena p53 sunt caracterizate prin aberatii genetice frecvente, interesand leziunile precanceroase ale tractului aerodigestisuperior.Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Tumori ale capului si gatului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai