mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Modificari fiziopatologice produse de agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Modificari fiziopatologice produse de agresiune
» Metabolismul proteic

Metabolismul proteic







Agresiunea (chirurgicala, traumatica, arsuri, infectia) determina o accelerare a scindarii protei-
nelor manifestata prin cresterea pierderilor de azot prin urina, cresterea eliberarii periferice de amino-acizi si inhibitia captarii musculare de aminoacizi.
Sursa de aminoacizi este reprezentata de tesuturile traumatizate si de musculatura striata indemna. Aminoacizii sunt transportati la nil hepatic unde sunt conrtiti in glucoza (gluconeogeneza) sau sunt folositi la sinteza proteica. Sinteza proteica creste semnificativ determinand pozitivarea balantei azotate doar tardiv in faza de convalescenta.
Modificarile caolismului si sintezei proteice in perioada postagresiva sunt dependente de seritatea agresiunii (66). Agresiunile sere determina cresterea ambelor procese, dar proportional cresterea caolismului depaseste cresterea sintezei, rezultatul final fiind balanta azotata negativa. Pro-teoliza si rata mare a gluconeogenezei persista in perioada postagresiva datorita inhibitiei cetogene-zei, care determina o crestere a necesarului de glucoza.


Sinteza proteica hepatica creste selectiv pe seama "reactantilor de faza acuta\": fibrinogen, proteina C-reactiva, heptaglobina, alfa-l acid glicopro-teina, alfa-l antitripsina, alfa-l anti-chimotripsina, feritina si amiloidul seric A (66). Concomitent cu cresterea sintezei reactantilor de faza acuta scade sinteza de transferina, albumina, retinol si prealbu-mina.
Factorii implicati in cresterea selectiva a sintezei proteice hepatice sunt mediatorii neuro-endocrini (in special glucocorticoizii) si unii mediatori imuninfla-matori (IL-l, IL-6, TNF si gama-interferonul). Cresterea caolismului proteic muscular este produsa, pe de o parte de mediatori neuro-hormonali clasici (hormonii de contrareglare), iar pe de alta parte de TNF si IL-l.In ultimii ani s-a acordat un interes deosebit studierii meolismului dirsilor aminoacizi in stres, atentia fiind centrata in special asupra glu-taminei. in conditii normale, glutamina este cel mai bine reprezentat, cantitativ, aminoacid din sange. Dupa trauma sau infectie, concentratia sangvina si musculara de glutamina scade semnificativ, aceasta fiind consumata rapid de celulele replicati cum ar fi fibrblastii, limfocitele si celulele endoteliale intestinale. Glutamina eliberata de la nil muscular striat este partial conrtita la nilul tractului intestinal in alanina, care, transporta la nil hepatic, participa la gluconeogeneza. La nil intestinal glutamina este de asemenea transformata in amoniu, care este livrat ciclului hepatic al ureei. in starea postagresiva se pare ca glutamina poate inlocui glucoza ca sursa de energie. Administrarea de glutamina exogena in aceste conditii poate determina scaderea caolismului proteic in special la nil intestinal, impiedicand atrofia intestinala si realizand o modalitate eficienta de profilaxie a infectiilor endogene secundare (24).





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai