mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sfaturi pentru o viata sanatoasa
Index » Sanatatea familiei » Sfaturi pentru o viata sanatoasa
» Igiena aZmbra,ca,mintei

Igiena aZmbra,ca,mintei







imbracamintea reprezinta totalitatea obiectelor care servesc la acoperirea corpului si este unul din mijloacele principale de existenta ale omului, imbracamintea are urmatoarele roluri:


- de a mentine constanta temperatura corpului

- de a proteja corpul de agentii fizici: ninsoare, ploaie, vant, soare


- de a asigura o protectie mecanica pielii corpului.

Pentru indeplinirea acestor roluri, imbracamintea trebuie sa respecte cateva cerinte si anume:
- sa fie permeabila pentru aer si vapori de apa (in acest caz respiratia pielii si eliminarea umezelii se poate face in voie)
- sa nu produca leziuni ale pielii, datorita tesaturii aspre, sau a materialelor sintetice


- sa fie strict personala: lenjeria, hainele, palaria etc.

- sa fie usoara, sa nu ingreuneze inutil, sa nu oboseasca
- sa fie corespunzator de lunga si de elastica, sa nu se faca o strangulare ce ar putea impiedica miscarile si circulatia sangelui


- sa fie usor de intretinut si de curatat


- sa fie adecvata anotimpurilor.

Astfel, pe timp de vara, se va purta o imbracaminte usoara, confectionata din material subtire si de culori deschise. Trebuie retinut faptul ca o tesatura neteda reflecta mai bine caldura decat una cu aspect poros. imbracamintea prea groasa, neadecvata temperaturii externe, determina vasodilatatie, ducand la pierderea unei cantitati mari de apa si saruri minerale prin transpiratie.
Pe timp de iarna, se va utiliza o imbracaminte mai groasa, preferabil din mai multe straturi, de culoare inchisa si care sa acopere o suprafata cat mai mare din corp. imbracamintea subtire ne corespunzatoare unei temperaturi scazute determina vasoconstrictia teritoriului cutanat si scaderea transportului de oxigen in piele si muschi. Aceasta poate duce la cianoza tegumentului, dureri ale extremitatilor si chiar la crampe musculare.
Daca notam cu cifra 100 cantitatea de caldura absorbita de o tesatura de culoare alba, aceasta cifra va avea urmatoarele valori pentru diferite culori:


102 - culoarea galben deschis

140 - culoarea galben inchis


142 - culoarea verde deschis

168 - culoarea rosu


198 - culoarea albastru

208 - culoarea neagra.Imbracati-va dupa sistemul foilor de ceapa. Trebuie stiut ca nu hainele propriu-zise mentin uniforma temperatura corpului nostru, ci straturile de aer ce se afla intre diferitele obiecte vestimentare (asa-numita manta de aer). Explicatia consta in faptul ca aceste spatii, continand aer, sunt rele conducatoare de caldura, functionand deci ca izolatori. Asa se explica de ce doua haine usoare pastreaza mai bine caldura decat o haina groasa. Cine poarta haine prea groase transpira cand se afla in spatii inchise (magazine) si raceste cand iese afara. Mai bine purtati veste peste pulovere sau sub haine, care, daca este prea cald, pot fi scoase. Si caciulile trebuiesc scoase cand intrati de afara in interior, chiar pentru scurt timp. in caz de intemperii se va purta o imbracaminte impermeabila, care desi nu permite o buna circulatie a aerului, fereste imbibarea cu apa a imbracamintii, etand prin acesta pierderea de caldura si aparitia unor imbolnari.Imbracamintea de corp trebuie sa fie confectionata din tesaturi moi din fibre naturale (bumbac, lana). Tesaturile sintetice, in contact cu caldura corpului si cu miscarea lui, produc electricitate statica, care, pentru anumite persoane sau anumite momente poate deveni deranjanta sau chiar nociva. imbracamintea de corp se va schimba zilnic sau cel mult la doua-trei zile, in functie de actitatea desfasurata, de mediu si anotimp.Imbracamintea, pe langa faptul ca trebuie sa fie utila, trebuie sa fie si frumoasa. Cea mai placuta impresie asupra unui ochi o va face un obiect vestimentar care pune in edenta frumusetea trupului si gustul estetic al celui ce-l poarta. A fi corect imbracat dovedeste respect atat pentru cei din jur, cat si pentru tine insuti. imbracamintea trebuie sa aiba si o nota personala, adaptandu-se la gustul, varsta si ocupatia indidului.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai