mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectiile osului
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Infectiile osului
» Osteomielita acuta

Osteomielita acuta







Definitie
Osteomielita acuta consta in infectia acuta he-matogena a osului, frecvent consecinta unei septicemii stafilococice (1, 4, 6)
Etiologie
- Germenele incriminat in proportie de 90% este stafilococul auriu. Acesta este beta-hemolitic, coagulazo-pozitiv si secretar de penicilinaza.
- Dintre germenii gram-pozitiv intalniti mai amintim: stafilococul alb, pseudomonas aeruginosa si streptococul. Dintre germenii gram-negativ intalnim bacili ca: proteus, colibacili, salmonella si haemo-filus influenzae. Se descriu si osteomielite cu flora bacteriana mixta.


Patogenie

- De electie sunt afectati sugarii. in proportie mai mare boala exista la copii de 10-l5 ani, precum si la adulti. La femei cauza cea mai frecventa
o constituie avorturile, iar la barbati cateterismele urinare (6, 7).


- Fiind vorba de aparitia bolii in cadrul unei septicemii recunoastem o poarta de intrare, calea de proare si localizarea secundara a infectiei.
. Poarta de intrare este reprezentata de infectii ale mucoasei respiratorii, panaritii, infectii tegumen-tare si genito-urinare.
. Calea de proare este hematogena iar pentru aceasta este necesara existenta bacterie-miei.
. Localizarea cea mai frecvent este metafizara la nivelul oaselor lungi in crestere, la nivelul coloanei vertebrale si in vecinatatea cartilajelor de crestere.
- Factori favorizanti ai aparitiei bolii sunt: traumatismele localizate metafizar, debilitatea in cadrul unor boli cronice, deficiente ale sistemului imunitar.
- Frecventa acestei localizari este data de particularitatile pirculatiei metafizare (. 1).
Aici exista un sistem de vase sinusoidale dilatate, care fac ca sa existe un flux sangn incetinit. Acesta reprezinta un mediu bun de dezvoltare a germenilor. Are loc un proces dinamic de inflamatie locala prin hiperemie, edem, hemoragie, transva-zari leucocitare care duc la formarea puroiului, a unui abces metafizar. in faza urmatoare apare o tromboflebita proliferanta. Are loc o ischemie, o izolare vasculara si deci o necroza a traveelor osoase metafizare.

Zona metafizara are particularitatea de a-fi o zona canaliculara inextensibila. Aparitia abcesului intraosos metafizar (. 2) determina o patologie timentala. Puroiul format determina o presiune crescuta in canalele Havers si Volkmann. Urmarea este colabarea vasculara, necroza tisulara extensiva, dezvoltarea crescuta microbiana si cresterea abcesului inchizand astfel un cerc cios.

Cartilajul de crestere reuseste sa fie o bariera si sa impiedice extinderea infectiei spre epifiza, deoarece circulatia epifizara este separata la copil si nu exista canale vasculare care sa penetreze cartilajul de crestere.
Prin canalele Volkmann abcesul se extinde in spatiul subperiostal al metafizelor, cu decolarea periostala devenind abces subperiostal (. 3). Se produce astfel sechestrarea corticalei metafizare. De la abcesul periostal materialul purulent reintra in metafiza si in canalele haversiene cu dispozitie longitudinala, procesul extinzandu-se in toata dia-fiza. Are loc formarea unei pandiafizite, a unui abces care duce la sechestrarea intregii corticale diafi-zare.


Anatomopatologie

Faza initiala inflamatorie a osteomielitei acute se desfasoara in spongioasa metafizara, rezultatul fiind o osteomedulita (spre deosebire de osteita posttraumatica care afecteaza doar corticala).
- Abcesul subperiostal odata format intrerupe vascularizarea periostala destinata metafizei, facand focarul infectios impermeabil pentru antibiotice.
Abcesul subperiostal se poate extinde in mod diferit la copil, si adult, in functie de particularitatile anatomice ale vascularizatiei metafizo-epifizare.
. Astfel la copil abcesul se poate extinde spre diafiza. Cartilajul de conjugare constituie o bariera care impiedica migrarea spre epifiza si articulatie. Fac exceptie soldul si umarul unde metafiza este intraarticulara.
. La sugarului ? la ce ora ?" class="alin2">sugar extinderea se face si prin cartilajul de crestere spre articulatie caci exista anastomoze vasculare metafizo-epifizare.
. La adult disparitia cartilajului de crestere permite afectarea articulatiei.
- Efractia periostului poate duce la formarea abcesului cald de parti moi. Acesta la randul sau poate produce o solutie de continuitate la nivelul tegumentului determinand fistulizarea.
- Influenta asupra cartilajului de crestere este de excitatie globala si ca urmare de crestere exagerata intr-o prima faza.
- in faza a doua apare un deficit de aport sangn care conduce la inchiderea prematura a cartilajului de crestere, determinand dezaxarea si scurtarea membreior afectate.
- in lipsa tratamentului, in evolutia bolii apare distructia osoasa prin liza si necroza, avand ca rezultat sechestrul osos. Acesta este reprezentat de osul detalizat separat de osul u printr-un tesut de granulatie. Ultima faza este de reconstructie osoasa cand are loc o calcifiere a periostului (periostoza) si depunere in exces a calciului la nivelul osului (osteita condensata).


Clinica

Diagnosticul osteomielitei acute este dificil de silit in primele momente, cand atentia examinatorului este indreptata spre septicemie si rasunetul acesteia asupra starii generale a copilului, iar semnele locale pot fi trecute cu vederea sau incorect interpretate (1, 2, 4, 5).
- in faza de debut la copil putem intalni o stare septicemica cu alterarea starii generale, febra inalta (40°), frisoane, transpiratii si tahicardie. Simptomatologia locala consta in durere e cu impotenta functionala totala. Local semnele inflamatorii sunt reduse. Notam atitudinile antalgice ale membrelor si lipsa semnelor de limfangita si de adenopatie sate-lita. Durerea este prezenta la palpare la nivel metafizar.
Examenul general complet are menirea de a cauta poarta de intrare infectioasa (focar cutanat, din sfera ORL sau stomatologica), de a cauta o alta localizare intr-o posibila afectare plurifocala si de a aprecia gratatea rasunetului sindromului in-fectios asupra intregului organism.


- in perioada de stare simptomatologia generala se accentueaza si pot apare local abcese de parti moi si fistule.


Radiologie

- in primele zile nu intalnim decat modificari radiologice discrete ale partilor moi din vecinatatea metafizelor oaselor lungi afectate.
- Dupa 10 zile intalnim decalcifieri neregulate la nivelul metafizei. Apare o umbra a abcesului peri-ostal in partile moi. Reactia periostala data de neo-formatia osoasa periostala indica extinderea infectiei spre corticala. Aparitia sechestrului osos este marcat de o imagine radiologica opaca, densa a osului, delimitata de o linie de radiotransparenta data de tesutul de granulatie inconjurator (1, 4, 6, 7).
- Scintigrafia osoasa cu Technetiu\" edentiaza precoce (24-48 ore) o fixare crescuta la locul osteomielitei acute cu o acuratete de 90%.


Examen paraclinic

- Acesta arata o leucocitoza cu polinucleoza, cresterea fibrinogenului, a VSH-ului si a proteinei C reactive. Hemocultura si urocultura trebuie efectuate inainte de inceperea tratamentului antibiotic. Ele confirma in 75% din cazuri diagnosticul.


- Antibiograma trebuie efectuata sistematic.

- Se realizeaza prelevari de la nivelul unor eventuale porti de intrare septice. Se investigheaza ulterior posibilitatea unui diabet zaharat sau a unei hemoglobinopatii (osteomielita acuta cu salmonella este frecvent asociata unei drepanocitoze).


Forme clinice

Exista mai multe forme clinice de osteomielita acuta in functie de gratate, localizare si varsta (1, 3).
- Dupa gratatea formelor clinice intalnim forma septicemica cu febra inalta, in platou, cu hemocultura pozitiva si frecvent cu mai multe focare cu evolutie simultana; forma meningeana cu redoare de ceafa; forma toxica cu subfebrilitati, deshidratare; forma tifica cu prostratie; forma pioemica cu focare multiple cu evolutie succesiva, cu febra de tip supurativ.
- Dupa osul afectat cea mai frecventa localizare o aveam la nivelul oaselor lungi, femurul si tibia detinand 70% din cazuri. Exista forme bipolare, ambele metafizare.
- Dupa varsta putem avea formele sugarului asociate cu artrita, formele copilului si formele adultului.


Diagnosticul diferential

- La copii se face cu febrele acute reumatice, artritele septice, artritele acute reumatoide, dezlipirile epifizare, leucemia acuta, poliomielita si sarcoamele.
- In osteomielita acuta locul maximei sensibilitati este metafiza, pe cand in afectiunile septice sau reumatoide ale articulatiilor, durerea maxima este resimtita la nivelul articulatiilor. in dezlipirile epifizare starea generala este buna, lipseste temperatura iar examenul radiologie edentiaza leziunea traumatica. in leucemiile acute loul sangn sufera modificari evocatoare. in poliomielite apare precoce o simptomatologie nervoasa cu parestezii si fasciculatii musculare. Sarcoamele pot avea perioade inflamatorii, dar examenul radiologie si in ultima instanta examenul bioptic silesc diagnosticul de certitudine.


Evolutie

Evolutia este in general favorabila sub tratament corect. in cazul unui tratament necorespunzator pot apare urmatoarele complicatii: fractura pe os patologic, artrita de vecinatate, abcedari tardive, metastaze septice, osteomielita cronica. O complicatie de temut este distructia cartilajului de crestere avand ca rezultat dezaxari sau scurtari ale membrelor.


Tratament

Osteomielita acuta are o mare urgenta medico-chirurgicala iar tratamentul trebuie inceput imediat, fara a astepta confirmarea biologica.
Tratamentul osteomielitei acute cuprinde trepiedul: antibioterapie, tratament ortopedic si chirurgical.
- Esential este tratamentul antibiotic. Acesta se instituie imediat dupa recoltarea hemoculturii si uro-culturii. Se folosesc asocieri de antibiotice pe cale parenterala. Se urmareste ca antibioticele sa aiba spectru larg sau sa fie active pe stafilocul auriu, germenele cel mai incriminat. Se poate folosi Oxa-cilina 100 mg/kilocorp/zi intravenos in 3-4 doze, asociata cu Gentamicina 3 mg/kilocorp/zi intravenos in 3 doze. Dupa aflarea rezultatului antibiogra-mei tratamentul se va face cu antibioticele la care germenele este sensibil. Tratamentul poate fi mentinut 6-8 saptamani, pana la normalizarea VSH-ului si silizarea modificarilor radiologice.
- Tratamentul ortopedic adjuvant este obligatoriu. Acesta consta in imobilizarea ghipsata a membrului afectat cu articulatiile in pozitie functionala.
- Tratamentul chirurgical este tardiv si facultativ. Daca diagnosticul de osteomielita se sileste cu operatitate si tratamentul antibiotic corect se instituie precoce, evolutia poate fi favorabila si sa nu mai fie nevoie de tratament chirurgical. Daca la punctia-aspiratie a osului se obtine puroi sau modificarile de distructie osoasa sunt edente radiologie, este necesara decompresia chirurgicala prin incizia si drenajul puroiului din os.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor