mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Fracturi- generalitati
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Fracturi- generalitati
» Tratamentul complicatiilor

Tratamentul complicatiilor


Share

Cea mai grava complicatie imediata a unei fracturi este fractura deschisa. Adesea (17% din cazuri) se asociaza leziuni ce ameninta ata.
Primul ajutor specific pentru fractura deschisa este acoperirea plagii cu un "pansament\" cat mai curat.In spital se va efectua:
- Resuscitarea care se impune in cazul asocierii leziunilor scerale.
- Efectuarea unui diagnostic precis: tipul de fractura deschisa, asocierea leziunilor vasculare (tip III C), asocierea leziunilor nervoase (pentru gamba leziuni ale nervului tibial posterior, nerecuperabile,
lasa un picior fara sensibilitate in ta, expus sa faca "mal perforant\"). Aprecierea gratatii fracturii este foarte importanta pentru alegerea tratamentului si a sanselor lui de reusita. Exista astazi numeroase scale care reusesc sa defineasca gratatea lezionala a unui politraumatizat (PTS - Polytrauma Schlussel criteria sau ISS Injury Severity Score cri-teria de exemplu). Un scor relativ simplu de utilizat este scorul MESS (mangled extremity severity score). El tine cont de aspectul lezional, de prezenta sau absenta socului, a ischemiei cat si de varsta pacientului.


- Recoltarea de culturi din plaga pentru a edentia germenul cu care s-a produs contaminarea si aplicarea unui tratament antibiotic cu spectru larg (betalctamina semisintetica + aminoglucozid sau cefalosporina + aminoglucozid). Se va face, de asemenea, profilaxia antitetanica.
- Debridarea plagii cuprinde:
. debridarea mecanica: lavaj in jet cu cantitate importanta de ser fiziologic sau solutie Ringer (solutiile iodate sau detergentii este bine sa fie etate din cauza citotoxicitatii lor); indepartarea corpilor straini din plaga;
. debridare chirurgicala - indepartarea tesuturilor neabile: tegumente, muschi (identificati dupa culoare, necontractibilitate la atingere, consistenta flasca, nesangerare) tesut fasciat delabrat (este prost vascularizat);
. debridarea osoasa este controversata. Clasic eschilele mici fara insertii musculare trebuie indepartate; eschilele mai mari cu insertii musculare trebuie pastrate pentru a nu mari pierderea osoasa, in realitate, pastrarea segmentelor nevascularizate, chiar mari, mareste riscul infectiei. Doppler-ul cu laser poate fi un ghid pentru a judeca fluxul sangn al eschilelor osoase.
- Silizarea osoasa este indispensabila. Ea este un factor important si in prevenirea infectiei. Indicatia tipului de osteosinteza este legata de gradul deschiderii cutanate. in fracturile de gradul I se face osteosinteza indicata de tipul de fractura (de preferinta tije centromedulare fara alezaj). in fracturile de gradul III este indicat fixatorul extern (. 43). El asigura o reala silitate osoasa, permite mobilizarea articulara, adauga un minim traumatism tesuturilor moi. Are dezavantajul incomoditatii aparaturii exterioare. in fracturile de gradul II scolile de traumatologie inclina intre fixatorul extern si tija centromedulara. Osteosinteza cu placa in fracturile deschise de gradul II si III prezinta un risc mare de infectie.

- in fracturile de gradul II si III plaga cutanata nu se sutureaza. Orice sutura sub tensiune duce la noi detalizari tegumentare. La 24-48 de ore pot aparea alte zone de tegument sau muschi deta-lizat, care au trecut neobservate la prima debridare. Se va relua debridarea (urgenta amanata).In caz de calamitati naturale sau razboi, cand sunt multi pacienti cu fracturi deschise, se poate aplica metoda spaniola utilizata de Trueta in razboiul cil din Spania. Fracturile deschise sunt debri-date mecanic si chirurgical, transformate din plagi contaminate in plagi chirurgicale curate. Apoi se aplica un pansament gras si un ghips ocluziv, pacientul fiind transportat pentru tratamentul definitiv intr-un centru ce dispune de toate conditiile necesare de tratament. Metoda spaniola a fost preluata de armata americana in timpul razboiului din Vietnam.


- Echilibrarea meolica este importanta. Este necesar un aport caloric suficient (40 kcal. sau 1 g de proteine pe kilocorp pe zi).
- Acoperirea focarului trebuie asigurata in 3, maximum 7 zile. Amanarea acoperirii focarului peste 7 zile creste riscul de infectie si de neconso-lidare. Focarul se poate acoperi, dupa situatia locala, cu:
- plastii musculare pediculate din vecinatate + plastie piele libera despicata;
- plastii fascio-cutanate din vecinatate;
- plastii fascio-cutanate sau mio-fascio-cutanate de la distanta prin procedee de microchirurgie.
Tratamentul pseudoartrozelor cauta sa creeze noi conditii mecanice si biologice locale care sa asigure consolidare. Pseudartrozele hipertrofice-hi-pervasculare se datoresc de regula unor conditii
mecanice neadecvate (osteosinteze care nu asigura silitatea focarului). Este de obicei suficienta o osteosinteza ferma cu compactare, pentru a asigura consolidarea. in pseudartrozele atrofice, hipo-vasculare, pe langa o osteosinteza ferma este necesar un aport biologic (autogrefa spongioasa sau corticospongioasa) pentru a relansa procesul consolidarii.
Tratamentul calusului cios cu dezaxare importanta, peste 10-l5 grade, care tulbura functionalitatea (mai ales a membrului peln), consta in osteotomii de corectie. in felul acesta se pren si artrozele secundare.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala ortopedica:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai