mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fracturi- generalitati
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Fracturi- generalitati
» Simptomatologia fracturilor

Simptomatologia fracturilor







Producerea unei fracturi va determina aparitia unor semne generale si locale (5, 8).
Semnele generale apar mai frecvent in fracturile membrului inferior, in fracturile deschise, in poli-fracturi sau in politraumatisme (fracturi insotite de alte leziuni viscerale). Ele se caracterizeaza prin agitatie, anxietate, paloare, fenomene ce pot merge pana la stare de soc in accidentele mai importante.
Semnele locale sunt reprezentate de:
. Semnele locale subiective - dureri la nivelul fracturii si impotenta functionala. in momentul producerii fracturii pacientul resimte o durere locala violenta care ulterior diminua, persistand un fond dureros care se exacerbeaza la orice incercare de mobilizare a segmentului fracturat. Aceasta determina tendinta de a mentine imobilizat membrul interesat, deci impotenta functionala.


. Semne locale obiective. La inspectie se pot constata tumefactia zonei interesate cu deformarea regiunii, aparitia unor pozitii vicioase prin deplasarea fragmentelor ca si scurtarea segmentului respectiv. Tardiv - in ore sau zile - apare echimoza la nivelul regiunii interesate.
La palpare se constata durere in punct fix, cir-cumferentiala. Pentru oasele situate subcutan (ulna, tibia), se poate sesiza prin palpare intreruperea continuitatii osoase. La mobilizare, in regiunea fracturii apare o mobilitate anormala, care este insotita de crepitatii osoase datorate frecarii fragmentelor intre ele. Imprimarea unei miscari segmentului dis-tal de fractura nu este urmata de perceperea ei in segmentul situat proximal din cauza intreruperii parghiei osoase. Acesta constituie semnul netrans-misibilitatii miscarii.


Radulescu imparte semnele locale ale fracturii in semne de probabilitate si semne de certitudine (siguranta) (1).
. Semnele de probabilitate sunt: durere in punct fix, echimoza, deformare locala, atitudine vicioasa. Ele pot fi procate si de alte traumatisme ale membrelor (contuzii, luxatii).
. Semnele de certitudine (siguranta) atesta prezenta fracturii. Ele sunt reprezentate de: mobilitate anormala, crepitatie osoasa, intreruperea continuitatii osoase, netransmisibilitatea miscarilor. Semnele de certitudine sunt prezente numai in fracturile complete cu deplasare. in fracturile incomplete ca si in cele angrenate semnele de certitudine lipsesc fiind prezente numai semnele de probabilitate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor