mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Notiuni de anatomie sl fiziologie a aparatului genital feminin
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Notiuni de anatomie sl fiziologie a aparatului genital feminin
» Vulva

Vulva


ShareReuneste organele genitale externe, reprezentate de: muntele lui Venus, formatiunile iale si aparatul erectil.
Muntele lui Venus se prezinta ca usoara proeminenta rotunjita, plasata inaintea simfizei si a oaselor pubiene, in constitutia careia intra tesut conjunctivo-adipos acoperit de tegument ce prezinta o pilozitate marcata.
Formatiunile labiale sunt reprezentate de labiile mari, care circumscriu vulva la exterior, si de labiile mici, plasate medial fata de primele, delimitand intre fetele lor mediale vestibulul vaginal.
Labiile mari sunt unite la cele doua extremitati prin comisura labiala anterioara si posterioara, prezentand o fata laterala si una mediala, o margine libera si una aderenta la ramul ischio-pubian. Tegumentul ce acopera labiile este pigmentat, bogat in glande sebacee si sudoripare si cu pilozitate abundenta. El inveleste sacul elastic al labiei mari, format dintr-un corp conjunctivo-grasos, la nivelul caruia se termina lig. rotund al uterului.
Labiile mici (nimfele) se prezinta sub forma a doua repliuri tegumentare mult mai subtiri, situate medial fata de labiile mari, de care sunt separate prin santul nimfolabial. Anterior, fiecare extremitate labiala se bifurca, unindu-se cu cea din partea opusa, inconjurand glandul clitorisului, caruia ii formeaza si fraul.
Vestibulul vaginal este regiunea profunda a vulvei, marginita lateral de fetele mediale ale la-biilor mici, anterior de clitoris si posterior de comisura vulvara posterioara si fraul labiilor. Acest spatiu anatomic este bine zibil la femeia asezata in pozitie ginecologica, atunci cand labiile se indeparteaza spontan sau cu ajutorul valvelor. La nivelul sau se deschide orificiul extern al uretrei, orificiul vaginului, prevazut cu himenul sau resturile acestuia, si orificiile glandelor vestibulare mari (Bartholin) si mici.
Aparatul erectil cuprinde (. 8):
- clitorisul, format din doua radacini asezate de-a lungul ramurilor ischio-pubiene, care conflu-eaza subsimfizar in corpul clitorisului, care se termina cu glandul acestuia. Clitorisul este format din 2 corpi cavemosi, independenti la nivelul radacinilor si alipiti la nivelul corpului, care prezinta o structura cavernoasa vasculara;
- bulbii vestibulari sunt situati pe partile laterale ale vaginului, la nivelul lojei bulbo-clitoridiene (spatiul perineal superficial). Postero-medial fata de acestia se gasesc glandele vestibulare mari. Fata laterala, convexa, a bulbilor vestibulari este acoperita de m. bulbo-spongios, prin care ne in raport cu radacinile clitorisului. Fata mediala ne in contact cu uretra si inconjoara vestibulul vaginului. Extremitatea anterioara sau varful ajunge pana la corpul clitorisului, iar cea posterioara sau baza ne in raport cu glanda vestibulara mare omolaterala.
Bulbii vestibulari prezinta o structura vasculara bogata, de tip cavernos, specifica aparatului erectil.
Vascularizatia prone din a. rusinoasa interna, ram din a. hipogastrica, si din aa. rusinoase externe, ramuri din a. femurala, venele avand denumiri similare si traiect invers.
Inervatia senzitiva este asigurata de ramuri genitale ale nn. ilio-inghinal, ilio-hipogastric si genito-femural si de n. rusinos. Exista si o componenta vegetativa, ce prone din plexul hipo-gastric inferior.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala ginecologica:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai