mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile venoase
Index » Patologia vasculara periferica » Bolile venoase
» Anatomia venelor membrelor inferioare - venele superficiale, profunde

Anatomia venelor membrelor inferioare - venele superficiale, profunde







Venele superficiale
Venele superficiale formeaza retele care nu insotesc arterele si dreneaza spre cele doua colectoare noase superficiale principale, nele safena mare (interna) si mica (externa). La nilul piciorului exista nele digitale ale piciorului care se varsa in arcul nos dorsal al piciorului. Din capatul medial al arcului porneste na safena interna, din cel lateral na safena externa. Pe fata dorsala a piciorului intre cele doua ne exista multiple anastomoze care alcatuiesc o retea noasa dorsala cu ochiuri mari. Venele digitale profunde tare sunt subtiri, asezate superficial pe aponevroza tara, anasto-mozate, intr-o retea noasa tara cu ochiuri mici; reteaua dreneaza in na safena externa in-conjurind marginea laterala a piciorului respectiv medial inspre profunzime in arcul nos tar.
Vena safena interna se indreapta de la origine inspre proximal peste fata mediala a maleolei tib-iale, apoi inapoia marginii mediale tibiale, pe fata interna a gambei; trece inapoia condilului medial al tibiei si al femurului si se indreapta spre radacina coapsei la nilul hiatului safen situat la aproximativ 4 cm sub ligamentul inghinal si la 1,5 cm de mijlocul arcadei crurale. La gamba na safena interna primeste ca afluent na safena anterioara superficiala si un arc nos posterior (na Leo-nardo, dupa numele lui Da Vinci). Proiectia safenei pe tegument este reprezentata de o linie ce uneste maleola tibiala cu hiatul safen. La nilul hiatului na safena interna se varsa in na femurala printr-o crosa orientata posterior. La nilul crosei exista o variabilitate a nelor care se varsa si formeaza "steaua noasa a lui Paturet\" (V. epigas-trica superficiala, V. rusinoase externe, V. circum-flexa iliaca superficiala si inconstant V. safena accesorie). Numele de "safena\" a nei provine de la grecescul saphis (= claritate), deoarece traiectele subcutanate sunt vizibile.


Vena safena externa trece de la picior la gamba, fiind situata inapoia maleolei externe peroniere si urmeaza un traiect rectiliniu ascendent pe axul median al fetei posterioare a gambei; initial este plasata superficial in tesutul subcutanat si apoi pa-
trunde intr-o dedublare a fasciei la nilul muschiului gastrocnemian. In fosa poplitee descrie o crosa orientata ntral si se varsa in na poplitee. Locul de abusare este variabil (jos sau inalt, chiar spre coapsa) si uneori exista o na superficiala in continuarea safenei externe.
Vena safena interna si Vena safena externa sunt legate prin multiple anastomoze. Marea na anas-tomotica Giacomini este o anastomoza femuro-po-plitee care coboara oblic in esarfa pe fata posteri-oara a coapsei.


Venele profunde

Pe fata tara a piciorului se afla nele digitale tare, situate profund si paralel cu arterele omonime, varsindu-se in arcul nos tar alaturat arterei tare. De la nilul arcului nos pornesc nele tare mediane si nele tare laterale. Acestea se reunesc in santurile dinapoia maleolei tibiale respectiv peroniere si formeaza nele tibiale posterioare (cel putin doua) si nele peroniere (cel putin doua) care insotesc arterele omonime. Venele tibiale anterioare sunt alaturate arterei in loja musculara. Deci la gamba sunt trei perechi de ne profunde care insotesc arterele. Venele tibiale posterioare primesc perforantele Cockett. Din unirea nelor tibiale cu nele peroniere se formeaza trunchiul tibio-peronier care primeste si nele muschiului solear. Venele muschiului gastrocnemian sunt reprezentate de doua ne, entual cea mediana este dubla. Acestea se varsa in na poplitee la acelasi nil cu na safena externa; exista frecnt o varianta in care varsarea este comuna. Venele muschiului gastrocnemian sunt valvu-late. Venele muschiului solear denumite sinusoidele soleare sunt de obicei largi, sinuoase si avalvulate. Varsarea nelor solearese poate face in nele tibiale posterioare, in peroniere sau uneori direct in na poplitee. De la arcul tendinos al solearului nele se continua cu na poplitee, alaturata arterei, si strabate ascendent pe mijloc regiunea poplitee pana la aductori; primeste na safena externa. De la inelul aductorilor se continua cu na femurala superficiala care la 9 cm de arcada primeste si na femurala profunda si devine na femurala comuna; na femurala mai primeste nele circumflexe femurale si na safena interna.


Vena iliaca externa continua na femurala si se orienteaza ascendent si posterior spre articulatia sacroiliaca unde prin unire cu na iliaca interna (hipogastrica) formeaza na iliaca comuna. Cele doua ne iliace comune se orienteaza proximal si medial formand prin unire na cava inferioara, care este asezata de-a lungul laturei drepte a coloanei rtebrale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia vasculara periferica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai