mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hemoroizii
Index » Patologia chirurgicala ano-perianala » Hemoroizii
» Tuseul rectal

Tuseul rectal







Este obligatoriu nu atat pentru diagnosticul pozitiv al hemoroizilor cat mai ales pentru diagnosticul diferential al acestora cu o serie de afectiuni: cancerul canalului anal, cancerul rectal jos situat, abcesul profund intramural extrem de dureros, coccial-gia din cadrul nealgiei ano-rectale rebele. Acesta permite de asemenea palparea unei tromboze interne localizate, a unei papilite sau criptite, apreciaza tonicitatea sfincterelor, a canalului anal, notiuni foarte importante in bilantul preoperator. Prezenta unui spasm intens dureros poate justifica anestezia locala in vederea examenului



Acest timp este capital pentru examenul procto-logic. Aceasta permite vizualizarea aspectului mucoasei canalare, a prezentei si localizarii hemoroizilor interni, precizeaza stadiul evolutiv ca si prezenta manifestarilor inflamatorii si trombotice asociate.
Aspectele anuscopice ale mucoasei canalului anal. S-au individualizat doua aspecte anuscopice pe care autorii francezi clasici le-au denumit anite bleu si anite rouge. intrucat sufixul "ite\" corespunde unei stari inflamatorii, s-a convenit asupra denumirii de anus bleu si anus rouge (2) care exprima mai corect modificarile anatomo-patologice. Pentru a diferentia cele doua aspecte vom folosi si noi aceasta terminologie tradusa:
- anusul violaceu - un burelet voluminos si turgescent ce ocupa tot lumenul anuscopului si obstrueaza orificiul anal. Mucoasa albastrui-vinetie este transparenta, lasand sa se vada o coroana venoasa supla si neindividualizabila. Alteori, dilata-tiile venoase pot fi individualizate in trei pachete, de principiu doua la dreapta si unul la stanga, ca si la dispozitia anatomica. Pot exista de asemenea una, doua pachete suplimentare datorate dispozitiilor anatomice aberante ale pediculilor vasculari (. 2).
- anusul rosu - aspectul este oarecum diferit fata de precedentul. Lumenul anal este conservat. Mucoasa canalului anal este groasa, cu multiple capilare rosii dilatate, vizibile prin transparenta. Efractiile\' vasculare vizibile explica rectoragiile fara hemoroizi, veriil "epistaxis anal\" (20). Aceasta diferentiere in "anus violaceu\" si "anus rosu\" explica de fapt perturbarile circulatorii diferite din cele doua aspecte. Astfel, in primul aspect perturbarile circulatorii sunt la nivelul dilatatiilor hemoroidale sub-mucoase, iar in anusul rosu in circulatia capilara subepiteliala. in anumite cazuri, cele doua aspecte se pot asocia.

Stadiile evolutive ale hemoroizilor interni. Aceste aspecte au fost descrise la modulul despre prolapsul hemoroidal, criterii dupa care au fost clasificati in patru stadii. Aceasta distinctie este arbitrara si ea este valabila mai ales pentru silirea unui protocol terapeutic. Un aspect care trebuie luat in seama este acela de a nu confunda hemoroizii interni prolabati stadiu III/IV cu hemoroizii interni jos situati, subpectineali, la marginea anala. Aceasta localizare contraindica tratamentul instrumentar ambulator.
Manifestari inflamatorii asociate. Acestea apartin patologiei inflamatorii pectineale cel mai des micro-biana, apartinand patologiei hemoroidale mai mult prin vecinatate


- Criptitele - etiologia acestora pare sa fie staza si septicitatea fecala. Constipatia si diareea pot juca un rol determinant. Diferentierea intre o fisura si criptita este dificila, dar simptomatologia mai frusta a acesteia din urma poate fi sugestiva. Leziunea este mica, cu marginea curba, cu concavitatea superioara, tumefiata si rosie. Cu un stilet butonat se poate extrage din leziune serozitate, puroi, materii fecale sau corpi straini. Aceasta leziune se poate prelungi cu o ulceratie ce uneste linia pectinee de marginea anala, usor de confundat cu o fisura anala. Cu toata aceasta diferenta neta, de multe ori tratamentul aplicat pentru fisura anala devine necesar si justificat si in cazul criptitei.
- Papilita - mici formatiuni anatomice anormale, papilele sunt sechele vestigiale ale mugurelui anal. Ele sunt formatiuni fibroase si se gasesc localizate la nivelul liniei pectineale sau langa coloanele Morgagni, asociate uneori criptelor care le pot masca. Papilele sunt rezultatul unei hiperplazii ectodermice ca raspuns la leziuni, iritatii, infectii, de unde prezenta lor in toate starile inflamatorii si infectioase ale anusului, hemoroizi, fisuri, fistule. Ele pot fi dureroase la palpare, edematiate, sau se pot exterioriza chiar prin anus unde trebuie diferentiate de alte formatiuni fibroase ca fibroame hemoroidale, condiloame acuminate sau un cancer forma papilara.
Manifestarile trombotice (trombozele interne). Cu o patogenie mai putin cunoscuta, aceasta complicatie mai rara decat tromboza externa este o patologie hemoroidala strict intracanalara. Se prezinta sub forma unei tumori rotunde, albastrui, sensibil dureroasa intr-un pachet hemoroidal. Incizia evacueaza un cheag mic confirmand diagnosticul.
Hemoroizii interni pot fi confundati si de aceea trebuie diferentiati de tumorile vasculare - angioa-mele:
- Angioamele simple - sunt organizate sub forma uor tumefactii rosii, vinetii, diseminate pe mucoasa anala care sangereaza usor, dar dispar repede la electrocoagulare fina;
- Angioamele cavernoase - au forma unei tumori izolate, moi, iesite in relief, rosii sau albastrui, localizata de obicei mai sus decat hemoroizii. Aceste formatiuni sangereaza exceptional, in caz de traumatism, dar pot stenoza lumenul datorita multitudinii lor. Descoperirea lor justifica angiografia. Diferentierea cu hemoroizii este obligatorie, intrucat orice manea chirurgicala locala este contraindicata.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala ano-perianala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai