mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Gastrita de reflux
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Gastrita de reflux
» Etiopatogenie

Etiopatogenie





Factorul agresiv este greu de precizat, dar se atribuie un rol important lizolecitinei si acizilor biliari care altereaza bariera mucoasa gastrica permitand retrodifuziunea ionilor de hidrogen cu consecintele respective. Mai sunt incriminate cresterea pH-ului, a continutului in germeni ai stomacului sau bontului gastric ca si interventia unui factor indidual de sensibilitate ce explica aparitia suferintei clinice numai la o parte din indizii cu reflux (2, 3, 4).

ANATOMIE PATOLOGICA
Anatomo-patologic aceasta gastrita imbraca diferite aspecte macroscopice: hipertrofica cu edem si ingrosarea pliurilor mucoasei, atrofica sau ulcerativa, caz in care pot apare si sangerari digestive. Histologic apar forme de hiperplazie foveolara, metaplazie intestinala, displazii de diferite grade (2,3).


LOU CLINIC

Include arsuri si dureri epigastrice, greturi, varsaturi bilioase care nu usureaza bolnavul (in opozitie cu bolnai cu sindrom de ansa aferenta). Cantitatea de material digestiv refluat in stomac nu este direct proportionala cu intensitatea simptomatologiei.

DIAGNOSTIC
Se bazeaza pe endoscopia digestiva care edentiaza prezenta bilei in stomac sau ia nivelul bontului gastric. Modificarile macroscopice ale mucoasei gastrice sunt de tip inflamator indeosebi pe peretele posterior al bontului gastric, juxtaanasto-motic (zona frecvent afectata). Materialul bioptic prelevat cu aceasta ocazie pune in edenta modificarile h\'istopatologice mentionate mai sus.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai