mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Traumatismele sanului
Index » Patologia chirurgicala a sanului » Traumatismele sanului
» Citosteatonecroza sanului

Citosteatonecroza sanului


ShareCitosteatonecroza sanului (necroza grasoasa traumatica) este determinata de saponificarea tesutului celular subcutanat de la nilul sanului; necroza grasoasa este intracelulara. Cauzele aparitiei leziunilor sunt focarele hemoragice si ischemice din cadrul traumatismelor. Alteori factorul etiologic este circulatia deficitara a tesutului grasos mamar, infarctul hemoragie. Dupa infiltratia sangvina a tesutului grasos, plasma sangvina si mai ales mononu-clearele elibereaza o lipaza care ataca grasimea si produce saponificarea ei. Dupa procesele ischemice saponificarea este consecinta autolizei tesutului grasos care produce o enzima lipolitica. La aceste cauze principale mai sunt incriminate infectiile acute sau cronice, germenii secretand o lipaza.
Boala apare de cele mai multe ori la femei in varsta, obeze, cu sani voluminosi, cu mult tesut adipos. Bolnale se prezinta cu tumori mici la san, pe care le pun in legatura cu un traumatism. Daca tumora se dezvolta repede si bolnava vine la medic la scurta vreme dupa traumatism, se constata deasupra tumorii o echimoza, care confirma legatura cu traumatismul. Alteori tumora evoleaza lent, luni si ani de zile, fara nici un alt simptom. Tumora este in general mica, de aspect nodular, prost delimitata si dura(diagnostic diferential cu cancerul mamar). Tumora are aderente la tegument, dandu-i aspectul de "coaja de portocala\", retracta mamelonul si uneori este fixa pe urile profunde. Alteori sanul prezinta scurgeri sanghinolente prin mamelon. Limfonodulii axilari sunt mariti de volum, dar de consistenta moale.
Anatomopatologic tumora are pe sectiune aspect albicios, de aspectul petelor de la lumanarile de spermantet. Leziunea poate fi mica sau multiple focare diseminate in masa grasoasa nealterata a sanului. Prin lichefierea proceselor de necroza se produc pseudochisturi grasoase, cu cavitatea timentata de pereti conjunctivi. in procesele chi, ca urmare a reactiilor inflamatorii si de scleroza, seIntalneste tesut dur, fara lobulatie, de aspect calcar. Uneori se gasesc chiar noduli calcificati formati de sapunuri calcare, care nu se resorb. Citosteaton-ecroza recenta a sanului se deosebeste de cea pancreatica prin faptul ca in aceeasi picatura de grasime se intalnesc zone saponificate si altele de aspect normal, pe cand in cea pancreatica transformarea grasimilor in acizi grasi este completa, masiva si brutala.
Afectiunea trebuie diferentiata de cancerul mamar, din cauza varstei bolnai, lipsei de limitare a tumorii, aderentelor la piele etc. Cu toate acestea, duritatea extrema a tumorii, situatia ei superficiala, a carei examinare atenta poate ajuta la localizarea ei in panicolul adipos subcutanat si nu in glanda, sunt elemente de care trebuie tinut seama. Pentru silirea diagnosticului se impune biopsia cu examen histopatologic extemporaneu si la parafina. Tratamentul presupune extirparea nodulului din san, dupa ce biopsia extemporaneee a exclus diagnosticul de cancer.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a sanului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai