mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Traumatisme ale tendoanelor mainii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Traumatisme ale tendoanelor mainii
» Tendoane flexoare

Tendoane flexoare


Share

Tendoanele sunt elemente anatomice ce transmit miscarea provocata de contractia corpului muscular in prelungirea caruia sunt, la segmentul de schelet pe care se fixeaza. La nilul fetei volare a mainii sunt 9 tendoane flexoare, extrinseci cate o pereche (TFS, TFP) pentru degetele de la Il-V si TFLP pentru police. Toate aceste tendoane trec impreuna cu n. median prin canalul carpian, pe sub ligamentul transrs, inelelor carpului (19).
Tendoanele sunt structuri formate din fibre de colagen (~86%), substanta fundamentala si putine celule - tenocite si rare fibroblaste. Fibrele de colagen sunt paralele, separate de trae conjuncti fine ce constituie endotendonul, tesut conjunctiv prin care se realizeaza aportul vascular si nervos la fasciculele tendinoase.


Tendonul este inconjurat de un inlis conjunctiv subtire, epitenonul (sau peritenonul); acesta este un monostrat de celule mezoteliale ce reprezinta extinderea viscerala a sinoviei formand suprafata de glisare a tendoanelor flexoare.
Distal, tendoanele se insera pe os (TFS se insera pe baza volara a F2, TFP pe baza volara a F3). Fibrele de colagen devin continue cu cele ale periostului, realizand o jonctiune bine cimentata.
. Aparatul de glisare
a. in segmentele unde are un traiect rectiliniu, tendonul este inconjurat de paratendon. Acesta este un tesut conjuctival subtire, lax, ce contine fibre elastice ce se alungesc atunci cand tendonul se misca.
b. La nilul zonelor reflectate, tendoanele sunt inconjurate de tesut fibros bine organizat, ce serste de scripete de reflectie. Aceste zone sunt: -canalul carpian, unde scripetele este reprezentat de ligamentul transrs inelar volar al carpului si
regiunea digitala, unde tendonul intra intr-un canal osteofibros, format dintr-o suita de scripeti. in interiorul acestei culise fibroase, tendonul este insotit de un aparat de glisare deosebit: teaca sinoviale Ea este alcatuita din doua foite: parietala t viscerala, ce se reflecta una pe alta la intrarea si iesirea din canal, realizand o inchidere in "deget de manusa\" (. 18).Canalul osteofibros digital incepe la colul meta-carpinelor si se termina la nilul bazei F3. Este format din scripeti diferiti ca lungime si forma; s-au identificat 5 scripeti inelari si 3 ligamente cruciforme intre acestia. Scripetii inelari: Ai are aproximativ 10 mm lungime, se afla la nilul AMF si partial se insera pe placa volara. A2 incepe la 2 mm distal de A-i si are aproximativ 20 mm lungime ocupand aproape toata Fu Ci este alcatuit din fibre oblice ce se incruciseaza deasupra TF, intre A2 si A3, in Va distal a F^ A3 este un scripete ingust de aproximativ 3 mm, ce se insera pe placa volara a AiFP; C2 este un alt ligament cruciform aflat intre A3 si A2, in Va proximala a F2. A4 este un scripete gros, in lungime de aproximativ 12 mm, aflat la mijlocul F2, pe care se insera; C3 se afla la capatul distal al A4 si poate fi reprezentat doar de o banda oblica. A5 este ultimul scripete inelar, foarte fin, aflat la nil AiFD, la iesirea din canal (15, 19).
Rolul scripetilor - realizeaza placarea tendonului pe schelet in momentul miscarii, impiedicand efectul de coarda (19).Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a mainii:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai