Traumatismele partilor moi contuzii plagi
Index
»
Patologia chirurgicala a mainii
»
Traumatismele partilor moi contuzii plagi
»
Fracturile falangelor
Traumatismele partilor moi contuzii plagi
Traumatismele partilor moi, desi se constituie mai rar in leziuni cu risc vital imediat, mai ales cand au o amploare mai mare, pot prezenta o morbiditate deloc de neglijat, chiar si cu un tratament corect efectuat.
Adeseori, la prima evaluare a unui traumatizat, este dificil de stabilit cu precizie daca leziunile acestuia au o severitate deosebita sau nu. Importanta cu totul aparte pe care o au politraumatis-mele, justifica intru totul discutarea lor separata. in capitolul de fata intentionam sa prezentam principalele aspecte legate de diagnosticul si tratamentul traumatismelor de parti moi neinsotite de leziuni cu risc vital imediat.
Definit in sens larg, traumatismul reprezinta ansamblul manifestarilor locale si generale produse de un agent vulnerant asupra organismului.
Rezultatul interactiunii agent vulnerant - organism este reprezentat, in functie de interesarea tegumentului, de doua mari categorii de leziuni (7):
A. Traumatismele inchise sau contuziile, in care se produc leziuni tisulare si/sau viscerale fara a exista o solutie de continuitate a tegumentului
B. Traumatismele deschise, in care afara de leziunile tisulare si/sau viscerale mai mult sau mai putin profunde, elementul caracteristic il constituie existenta unei plagi, adica a unei solutii de continuitate a tegumentului.