mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plagile mainii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Plagile mainii
» Plagile

Plagile







Plagile sau ranile reprezinta orice leziune produsa de un agent extem (mecanic, termic, chimic, electric), a carui actiune se soldeaza cu o intrerupere a continuitatii tegumentelor sau a mucoaselor.
Cauze
In functie de tipul agentului traumatic care a produs plaga, vorbim despre:
a-  Plagile intepate sunt produse de aschii de lemn, cuie, coarne de animale, ace etc. Prin faptul ca au dimensiuni reduse, necesita o examinare amanuntita, intrucat au un risc crescut de infectie (de obicei, sunt profunde) si de perforatie (pot patrunde prin piele in anumite cavitati (abdomen, torace, pericard etc), fapt care complica mult evolutia lor ulterioara. De asemenea, de multe ori se intampla ca agentul care a produs plaga sa ramana in plaga, vizibil sau nu, iar identificarea si extragerea lui sa devina dificile. Daca o asemenea plaga a produs sau se suspecteaza o leziune vasculara, corpul strain nu trebuie scos la locul accidentului, ci bolnavul trebuie adus urgent la spital. Extragerea corpului strain poate produce o hemoragie extrem de greu de stapanit.


a-  Plagile taiate sunt produse de corpuri taioase: cutit, lama, sabie, brici, ciob de sticla. Ele au marginile regulate, distrugerile de tesuturi sunt mai reduse si vindecarea este mai rapida.

a-  Plagile contuze sau zdrobite sunt produse de corpuri cu margini neregulate, contondente: piatra, bata etc. Aceste plagi au margini neregulate, distrugandu-se, de obicei, o suprafata mare de tesuturi. Riscul lor de infectie este mai crescut.
a-  Plagile impuscate pot avea un singur orificiu, de obicei de dimensiuni reduse, atunci cand glontul este ramas in organism, sau pot avea doua orificii, cel de-al doilea, de iesire, fiind mult mai larg decat primul. Aceste plagi sunt grave atat prin riscul lor de lezare a unor organe interne importante, cat si prin riscul crescut de infectie, indeosebi cand glontul este retinut in corp.
a-  Plagile muscate de animale si intepate de insecte vor fi tratate in mod separat.
Simptomatologie
Plagile sunt insotite de o serie de semne si simptome comune oricarei leziuni a tegumentului.
a-  Hemoragia este de o amploare diferita, in functie de zona tegu-mentara implicata, de vasele de sange lezate (vena, artera) si de eventualele leziuni ale unor organe interne.

a-  Impotenta functionala reprezinta imposibilitatea de a efectua anumite miscari, fie din cauza durerii, fie din cauza leziunii unor structuri anatomice: nervi, muschi, tendoane.
a-  Durerea este evidenta si se amelioreaza dupa primele 12 ore.
La aceste simptome, daca plaga supureaza (este infectata), se pot asocia febra si frisonul.
Tratament
Tratamentul unei plagi urmareste cateva principii:
a-  Oprirea hemoragiei, indeosebi daca plaga sangereaza abundent si exista riscul unei pierderi masive de sange. Hemostaza se face prin metode provizorii sau definitive, descrise pe larg la modulul Hemoragii.
a-  Explorarea plagii, pentru a putea inventaria corect toate leziunile existente. Aceasta manopera nu se realizeaza insa la locul accidentului, din cauza riscului de producere a unor hemoragii greu de stapanit sau de producere a unor leziuni suplimentare.

a-  Dezinfectia mecanica si chimica a plagii se realizeaza prin eliminarea corpilor straini, a resturilor de vestimentatie, pamant etc, precum si prin spalare cu solutii dezinfectante. Eliminarea corpilor straini din plaga trebuie evitata atunci cand exista suspiciunea ca, prin extragerea brutala a acestora, s-ar putea produce o leziune vasculara importanta.
In mod practic, dezinfectia unei plagi la locul accidentului se face astfel:
a-  Se indeparteaza complet hainele care acopera zona accidentata, eventual prin taiere la cusatura, fara miscari bruste sau inutile.
a-  Daca plaga este la nivelul unei regiuni paroase, este necesara raderea de par a acesteia.
a-  Tegumentul din jurul plagii se spala din abundenta cu apa si sapun, apoi se dezinfecteaza intai cu alcool sanitar (spirt), apoi cu tinctura de iod, prin miscari circulare in jurul plagii, dinspre interior spre exterior. Nu se toarna niciodata alcool sanitar sau tinctura de iod in plaga!



a-  Plaga se dezinfecteaza turnand in ea, in jet, solutie de apa oxigenata 3%. in absenta acesteia, se poate folosi cloramina 0,2-0,4%, Rivanol 0,1 % sau permanganat de potasiu 1/4.000. Spuma pe care apa oxigenata o face in plaga va avea un triplu efect: dezinfectant, distrugand o mare parte dintre bacteriile existente; hemostatic, oprind hemoragiile mici; mecanic, eliminand particulele straine, mici, existente (cioburi de sticla, pamant etc).
a-  Tamponarea plagii se face cu comprese sterile de tifon. Nu se pune vata direct in plaga.
a-  Pansarea plagii se face cu comprese sterile de tifon, peste care se trage o fasa de tifon sau se lipeste cu leucoplast sau cu substante adezive (galifix, rnastisol).
a-  Sutura plagii se face de catre personalul calificat, respectand riguros regulile de asepsie si antisepsie, in conditii de spital sau dispensar. in primele 6 ore, plagile sunt considerate neinfectate si, daca au fost corect dezinfectate, se pot sutura. Dincolo de cele 6 ore, o plaga, indiferent de aspectul ei, este considerata potential infectata si nu se sutureaza decat ulterior inceperii procesului de vindecare. Cu toate acestea, o plaga ce s-a produs in conditii de risc infectios mare sau prin muscatura de animal nu se va sutura imediat, indiferent de timpul scurs de la producerea acesteia.

a-  Este contraindicata aplicarea altei solutii intr-o plaga, a altui unguent sau a altei substante (miere, smantana, branza de vaci, albus de ou etc). Acestea nu favorizeaza vindecarea plagii si, in plus, cresc riscul de infectie sub crusta formata.
a-  Pentru orice plaga, este obligatorie efectuarea profilaxiei antite-tanice. Aceasta se face cu A.T.P.A. (anatoxina tetanica) ce se administreaza intramuscular: 1 fiola (0,5 ml), in cazul bolnavilor care au fost vaccinati anterior. La persoanele nevaccinate sau la care vaccinarea a fost incompleta sau in plagile tetanigene (capabile de a produce tetanos), se va administra sub supraveghere medicala si ser antitetanic. Principalele plagi tetanigene sunt: plagile zdrobite, cu leziuni musculare si tegumentare extinse, plagi ale vaselor mari, la care s-a mentinut mult timp garoul, plagi in care au existat corpi straini restanti (aschii, proiectile, pamant, resturi vestimentare), plagi murdarite de praf, resturi animale, plagile penetrante, arsurile extinse, fracturile deschise, avorturile sau nasterile efectuate la domiciliu, muscaturile de animale.
Plagile infectate sau care, prin mecanismul lor de producere, pot sa se infecteze necesita tratament cu antibiotice, in scop curatisau profilactic.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor