mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectiile mainii sl degetelor
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Infectiile mainii sl degetelor
» Panaritii

Panaritii







. Panaritiile se definesc ca fiind infectiile degetelor. Panaritiile falangei distale, supuratiile periun-ghiale pot fi: laterale - paronichia; bazale - eponi-chia si subunghiale - subonichia. in functie de localizare, panaritiile se impart in 3 mari grupe (. 2) (3):
- Panaritii superficiale (eritematos, flictenoid, antracoid).
- Panaritii subcutanate (panaritiu al falangei 1, al falangei 2 sau al falangei 3), fiind de fapt vorba de o celulita localizata la acest nivel, care a evoluat spre abcedare (. 3, 4, 5).
- Panaritiile profunde cuprind infectii ale tesuturilor osoase (osteomielita), articulare (artrita) si tenosinoviale (tenosinovita); vor fi tratate ca entitati separate. De obicei sunt o complicatie a celor superficiale.


. Cauza cea mai frecventa a panaritiilor este Stafilococul aureus, dar se intalneste si streptococul ca si germenii coproflorei. Patrunderea se face accidental de catre un instrument de manichiura, dintii umanii la nivelul santului eponichial. Este cea mai frecventa infectie a mainii. Anatomo-patologic, atat in cazul panaritiilor superficiale, cat si a celor profunde in urma actiunii distructive a germenilor se constituie o cavitate care contine un puroi cremos, gros, inodor (stafilococ), fluid, sero-purulent (streptrococ) sau seros, cenusiu, fetid (anaerobi). Peretele cavitatii formate se constituie intr-o bariera intre tesuturile normale si cele distruse, constituita dintr-un tesut scleros. Evolutia normala a acestor leziuni este spre deschidere spontana si fistulizare la suprafata. Daca aceasta nu are loc, panaritiile vor difuza spre profunzime. in fazele foarte precoce se poate stopa procesul prin administrare de antibiotice, pansamente revulsive si repausul segmentului. Optiunile terapeutice includ mijloace nonoperatorii si operatorii (. 6).

. in panaritiile superficiale se poate exciza flic-tena, fara anestezie. Elerea santului eponichial cu o sonda bonta permite exprimarea colectiei superficiale (. 7).

Tratament
. Tratamentul operator se face in anestezia oferita de blocul digital, cu banda hemostatica. Optiunile oferite de literatura sunt multiple, incluzand una sau doua incizii cu sau fara elerea unghiei sau doar a treimii sale proximale. Trebuie un pic detaliate optiunile in cadrul panaritiului pulpar. Prezenta multiplelor septe fibroase verticale divide pulpa digitala in mai multe timente mici. Evolutia spre osteomielita este frecventa, ca si necroza pulpei digitale, ducand la deficite functionale marcate, artrita sau tenosinovita. Prezenta fluctuentei impune drenarea chirurgicala a panaritiului, cu respectarea urmatoarelor principii: evitarea leziunii nervului digital, evitarea unei cicatrici vicioase, evitarea violarii tecii flexorului, asigurarea unui drenaj eficient. Tipurile de incizii folosite sunt: a) in gura de peste, desi indicate in cazurile grave lasa cicatrici dureroase, chiar necroza pulpei, fiind formal interzisa in aceste leziuni, b) Incizia in J modifica pe cea anterioara, folosind doar o parte din ea. Poate fi folosita in tratamentul panaritiilor grave, pericolul unei cicatrici sensibile ramanad. c) Doua incizii, dintre care una ca cea anterioara, iar cealalta plasata lateral la nivelul unghiei. Prin aceste incizii se abordeazaa abcesul care este drenat in continuitate prin ele. d) Inciziile de abord volar, orizontale sau transversale de aproximativ 5 mm, facute pe punctul de maxima fluctuenta. Acesta asigura abordul cel mai direct cu pretul unei cicatrici pulpare, fiind rezerta panaritiilor care prezinta un sinus de drenaj volar, care poate fi astfel excizat. e)


Incizie longitudinala unilaterala care este facuta pe bordul ulnar al degetului (pentru police si degetul mic pe bordul radial), dorsal si la 5 mm de pliul de flexie AIFD la 5 mm de marginea libera a unghiei, pana la portiunea libera neatasata a acesteia. Prin acesta incizie se abordeaza prin disectie abcesul si ecuarea acestuia. Se pare ca este cea mai putin daunatoare metoda, f) Metoda exciziei complete a panaritiului urmata de grefarea defectului asigura eradicarea completa a infectiei, dar sacrifica tegumentul pulpar.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor