mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boala crohn
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Boala crohn
» Evolutie

Evolutie


Share

Deoarece evolutia la un moment dat a bolii este dificila, a fost necesara definirea a patru stadii evoluti cu gravitate crescanda:
Stadiul 0 - boala Crohn inaparenta. Acest lou se observa in urma unei exereze chirurgicale, in care, au fost ridicate toate leziunile macrosco-pice si la care examenul histopatologic al marginilor piesei de rezectie este normal. in ciuda acestei exereze aparent satisfacatoare, bolnavul este expus riscului de recidiva, realizandu-se astfel un stadiu de boala reziduala macroscopic inaparenta.
Stadiul I - boala Crohn inactiva. Acest stadiu se intalneste la bolnavi purtatori de leziuni decelabile radiologie sau endoscopic, la care insa simptomatologia este frusta sau chiar nula. La acesti bolnavi starea generala este bune cu bilant biologic usor modificat, dar fara sindrom inflamator. Evolutia poate fi spre un puseu acut cu trecerea bolii spre urmatoarele stadii.


Stadiul 2 - boala Crohn activa. Simptomatologia clinica este neta cu diaree, dureri abdominale, alterarea starii generale, sindrom inflamator si de multe ori manifestari extradigesti. Acest lou clinic este in general asociat cu leziuni ulcerati profunde si intinse.
Stadiul 3 - boala Crohn complicata. in acest stadiu boala este marcata de aparitia complicatiilor: ocluzii, perforatii, abcese, fistule interne sau externe colectazii. Pentru a facilita incadrarea in unul dintre stadii au fost elaborati indici de evolutie.
Cel mai simplu se bazeaza pe criterii clinice, fiind la indemana clinicianului:


Indice compozit clinic de evolutivitate (1)
I. Stare generala: 0 = foarte buna; 1 = satisfacatoare; 2 = mediocra; 3 = alterata; 4 = alterata.
II. Dureri abdominale: 0 = absente; 2 = discrete; 3 = moderate; 4 = puternice.


III. Numar de scaune lichidiene pe zi (cate 1 punct).

IV. Masa abdominala: 0 = absenta; 1 = incerta; 2 = certa; 3 = certa si cu aparare musculara.
V. Complicatii: artralgii; uite; eritem nodos; fisuri anale; fistule; abcese (cate 1 punct).Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a colonului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai