mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boala crohn
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Boala crohn
» Clinica

Clinica


Share

Boala Crohn este o boala cronica, cu evolutie lent progresiva, jalonata de puseuri evoluti. Diagnosticul este destul de greu de silit, mai ales in afara unui istoric relator sau al unei populatii, care locuieste in arii geografice caracteristice pentru aceasta afectiune.
Localizarea colonica a bolii Crohn este semnalata la scurt timp dupa descrierea formei ileale (1932 Crohn si colaboratorii), dar este individualizata mult mai tarziu, ca urmare a studiilor lui Wells (1952), Lockhart Mummery si Mordon (1960).
Simptomatologia este destul de variabila:
1) manifestari digesti: dureri abdominale, sindrom dispeptic, varsaturi, diaree, sindrom suboclu-ziv sau chiar ocluziv;
2) manifestari generale: astenie, fatigabilitate, anorexie, anemie, febra de lunga durata, intarzieri de crestere la copii, edeme ale membrelor inferioare cu hipoproteinemie;


3) manifestari extradigesti: eritem nodos, ulceratii bucale, artralgii sau artrite mimand un reumatism articular acut, o spondilita anchilopoetica, tulburari urinare cu disurie si lombalgii.
Localizarea colonica este mai frecnt intalnita la femei si persoane de varsta a treia.
Din punct de dere clinic, simptomatologia este asemanatoare cu cea oferita de localizarea ileala a bolii, cu unele deosebiri: rectoragii mai frecnte (50% din cazuri), prezenta unor mase tumorale palpabile mult mai rara, febra, alterarea starii generale si manifestarile articulare mai frecnte, localizarile ano-perianale sunt prezente la aproximativ 50% din cazuri de boala Crohn colonica, fata de numai 10% in localizarile ileale.


Evolutia bolii este imprevizibila, tratamentul medical ducand la ameliorari temporare. La intervale de timp variabile manifestarile clinice reapar, exa-
menele paraclinice confirmand agravarea leziunilor. Aceasta agravare se produce mai mult sau mai putin rapid, aparand astfel leziuni stationare timp de ani de zile sau leziuni rapid evoluti si extensi. Aceste agravari se manifesta prin puseuri, care la nilul colonului se traduc printr-un sindrom diareic grav, cu dureri abdominale si febra, care duc la alterarea rapida a starii generale. in timpul puseurilor pot aparea si manifestari extradigesti: articulare, oculare, cutanate. Factorii declansatori ai acestor puseuri nu sunt cunoscuti, in forma colonica suprainfectia parand insa a juca un rol important.
Aceste puseuri acute pot regresa spontan, facand dificila aprecierea rolului jucat de tratamentul medical. Silitatea clinica in urma puseurilor ar corespunde de fapt unei reparatii parietale colonice prin cicatrizare partiala a leziunilor cu regresia fenomenelor inflamatorii (4).In cursul evolutiei bolii pot aparea si complicatii care sa duca la agravarea bolii si care sa necesite tratament chirurgical. Chiar in urma exerezei chirurgicale, aparent totale a leziunilor, aparitia recaderilor cunoaste un procentaj important de 50 in urmatorii zece ani.In concluzie putem spune ca boala Crohn are un prognostic dificil de evaluat, afectand de multe ori grav viata familiala si sociala a individului.
Mortalitatea bolii creste odata cu evolutia in timp a bolii si cu manoperele chirurgicale intestinale iterati.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a colonului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai