mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colecistopatii cronice nelitiazice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colecistopatii cronice nelitiazice
» Anatomie patologica

Anatomie patologica







Aspectele anatomo-patologice in CCNL sunt foarte riate si, ele se identifica numai histopatologic, in acest fel precizand si diagnosticul de certitudine (7, 29, 50, 57). in afara aspectelor de colesteroloza (17-35%), bila de staza, achene de colesterol (17-40%), cula calcara sau polipoze, celelalte leziuni nu se pot preciza macroscopic (. 1, 2).
Microscopia precizeaza existenta diverticulozei intramurale, a inflamatiei cronice (83%), cristalelor de colesterol (17-40%), sclerozei cisticului (16%) adenomiozei (12%), miomatozei (12%) confirma diagnosticul si justifica interventia operatorie (14 15, 16, 18, 19, 22, 26, 27, 53) (. 3).
Pe de alta parte, examinari histopatologice ale V.B., la autopsiati, au aratat leziuni similare celor de mai sus, la 75-90% dintre decedati, ceea ce mareste si mai mult numarul celor cu suferinte datorate colecistopatiilor cronice nelitiazice (16).

CLINICA
Simptomatologia CCNL este polimorfa si neca-racteristica, debutand insidios si riat, de la simpla jena in hipocondrul drept, pana la colica biliara, asociate cu alte manifestari. De cele mai multe ori, bolnavii sunt internati in repetate randuri, in clinici de medicina interna, gastroenterologie, hepatologie, fara sa obtina ameliorari la tratamentele efectuate (4, 25, 37, 50, 54).


- Durerea este situata in hipocondrul drept sau epigastru si se poate manifesta sub forma de jena, insotita de migrene, greturi (75%), balonare (56%), intoleranta la grasimi (53%), gust amar si uneori constipatie sau sub forma de colica biliara iradiata in epigastru, posterior, in umarul drept si chiar "in
bara\", adesea insotita de rsaturi ce se repeta la anumite interle de timp, mai ales dupa tensiuni nervoase sau alimentatie copioasa (39, 47, 53, 58).
- Scaderea in greutate (31%) afecteaza aproape 1/3 din bolnavi, fiind explicata prin teama bolnavului de a se alimenta, pentru evitarea colicilor si rsaturilor (33).
- Migrena este un semn frecvent, mai ales la femei (30-34%) si se insoteste de dureri in hipocondrul drept sau colici biliare urmate de rsaturi bilioase ce amelioreaza fenomenele (4, 50).
- Varsaturile (17%) insotesc durerile si migrena si contribuie la scaderea ponderala a bolnavilor.


- Icterul este pasager, apare dupa colici, dureaza cate zile, dispare spontan si s-a explicat prin spasme oddiene prelungite sau prin pasajul achenelor prin papila, unde pot ramane pentru un timp (4, 26, 50).
- Alternanta de diaree-constipatie (28%) (mai frecventa) se explica prin tulburarea ecuarii culei (33, 45, 47).
- Tulburari neuro-endocrine, caracterizate prin iriilitate, anxietate, nevroze, hiperfoliculinie sau hipertiroidie, ce pot declansa si intretine simpto-mele de mai sus (4, 45, 47, 50).
- Manifestari alergice cutanate, declansate de unele alimente, medicamente sau chiar de anumite mirosuri care se insotesc de tulburari de contractie culara (27, 99).
- in cazul colecistitelor cronice nelitiazice pot apare puseuri febrile de scurta durata, insotite de dureri in hipocondrul drept si de sensibilitate la palpare (4, 25, 50).
Examenul obiectiv poate evidentia dureri la palparea zonei colecistice cu manevra Murphy poziti, dureri la palparea abdomenului inferior sau a epigastrului, fara a putea constata un substrat anatomic (4, 17).In anumite situatii, in care pot apare complicatii, se poate palpa cula biliara, manevra Blumberg poate fi poziti sau se poate constata o impastare a zonei colecisto-pancreatice (4, 44). Examenul genital este obligatoriu, la femei, pentru a exclude o suferinta in acest domeniu.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor