mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colecistopatii cronice nelitiazice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colecistopatii cronice nelitiazice
» Diagnostic

Diagnostic







Diagnosticul pozitiv se sileste greu preope-rator. Medicul se afla in fata unui pacient, de cele mai multe ori femei de varsta medie, cu dureri epigastrice sau in hipocondrul drept ce apar dupa ;ngestia de alimente, cu o evolutie indelungata si care, la ultrasonografie, nu prezinta calculi sau alte leziuni, dar, a caror suferinta nu ridica problema interventiei operatorii. in astfel de situatii, diagnosticul pozitiv are in vedere 3 elemente:
- anamneza care arata o suferinta veche, fara raspuns la tratamentul medical indelungat si corect administrat, precum si examenul clinic;
- explorarile paraclinice. in cadrul acestora se includ: ecografia abdominala, radioscopia gastro-duodenala, sau fibrogastroscopia, iar in anumite situatii ERCP si CT. Ca explorari specifice sunt obligatorii: colecistocolangiografia cu clisee tardive, tubajul duodenal cu studiul componentelor bilei (acizi biliari, fosfolipide, colesterol) si testul cu cole-cistokinina care reproduce sindromul dureros si apreciaza fractia de ejectie;


- examenul histopatologic postoperator ce confirma prezenta unor elemente anatomice care explica suferinta indelungata si care constituie examenul de certitudine.
Diagnosticul diferential obliga la eliminarea unor afectiuni ce pot evolua cu o simptomatologie asemanatoare sau care ar putea induce o suferinta biliara. in acest sens este obligatorie excluderea altor afectiuni biliare sau ale unor organe de vecinatate, cum ar fi colecistita cronica litiazica, litiaza coledociana, cancerul de cap de pancreas in faza initiala, cancerul culei biliare, chistul hidatic hepatic cu localizare juxtahilara, gastrite, duodenite, ulcer gastric sau duodenal, refluxul gastro-esofa-gian, pancreatite cronice, litiaza renala dreapta -sau ale altor organe de la distanta ca - apendicite, colite de diverse tipuri, afectiuni ale organelor genitale feminine etc. ceea ce impune, pe langa o examinare clinica minutioasa a bolnalui si o serie de explorari paraclinice care se adreseaza organelor capabile sa induca o suferinta biliara (4, 13, 17, 25, 28, 34, 50). Toate aceste afectiuni trebuie excluse pentru a putea fi siguri ca suferinta se da-toreste numai culei biliare.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor