mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colecistopatii cronice nelitiazice
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colecistopatii cronice nelitiazice
» Tratament

Tratament





Tratamentul este complex.
- Tratamentul medical constituie o etapa obligatorie, pentru o perioada de cel putin 5-6 luni. intrucat nu exista un tratament etiologic, se va incerca, mai intai, un tratament igienico-dietetic si simptomatic (6, 16, 25, 37, 47, 50).
- Tratamentul igienico-dietetic, se aplica in fazele initiale si, in functie de tipul de CCNL, se recomanda etarea alimentelor ce produc contractii culare (grasimi, afumaturi, sosuri, vanat, mirodenii, mezeluri) si serrea a 4-5 mese pe zi, in cantitate mica, pentru o buna golire a culei.
Curele hidrominerale la Malnas, Slanic-Moldova, Olanesti, Caciulata, cu ape bicarbonate-sodice, pot ameliora fenomenele.
- Tratamentul simptomatic se adreseaza, mai intai, durerilor de fond si colicilor biliare, stazei culare, diskineziilor si altor simptome.
. Durerile isi diminua intensitatea si uneori cedeaza prin administrarea de analgetice si antispastice, in special dupa mesele principale.
. Staza culara se combate prin tubaje duodenale repetate sau prin administrarea de cole-cistokinetice, per os, dimineata si dupa mesele principale (ulei de masline, Anghirol, Colebil etc).
. Diskineziile biliare, mai ales cele hiperkinetice, se amelioreaza dupa procaina, administrata per os, inaintea meselor principale, prin scaderea eliberarii de colecistokinina.
. Migrenele si cefaleea, de care sufera bolnavele, beneficiaza de Metoclopramid asociat cu analgetice si cu tranchilizante care amelioreaza tulburarile neuro-vegetative. Un tratament endocrinologie este indicat la persoanele cu discrinii.
. Alte simptome - febra, varsaturi etc, se trateaza corespunzator.
Uneori, tratamentul medical trebuie urmat si postoperator mai ales in stari nevrotice sau in cazul unor tulburari hormonale preexistente.
Daca s-au obtinut ameliorari clinice si radiolo-gice, se continua tratamentul, o perioada indelungata de timp, pana la reluarea tonusului culei. Unii autori (3, 16, 38) au obtinut rezultate bune, pana la 67%, cu tratament medical, in situatia in care nu exista o componenta organica ce intretine fenomenele (49). Dovada ameliorarii, o\" constituie imbunatatirea fractiei de ejectie, care ajunge pana la 36% din pacientii tratati medical (38).


Tratamentul chirurgical

Colecistectomia ridica mari probleme daca suferinta nu a fost cauzata de cula biliara, postoperator, persistand aceleasi manifestari ca si inainte de operatie. in acest sens, extirparea culei se va face numai dupa excluderea altor afectiuni care ar putea determina manifestarile clinice biliare si numai dupa un tratament medical, de proba, care sa dureze 5-6 luni, timp in care se pot aprecia rezultatele si se poate preciza cauza (4, 25, 37, 45).
- Indicatiile colecistectomiei in CCNL sunt (5, 6, 17, 21, 25, 30, 46):
. suferinta indelungata, persistenta sau in puseuri, coroborata cu datele tubajului duodenal, care nu s-a ameliorat la tratamentul simptomatic;
. aspectul radiologie al culei, dupa testul colecistokinina sau colangiografia cu clisee tardive. Prezenta substantei de contrast la 36 ore obliga la un tratament medical de proba, iar opacifierea la 60 de ore sau peste, dupa administrarea substantelor de contrast, necesita interventia operatorie;
. eliminarea altor afectiuni, din partea unor organe, care ar putea induce sau mentine o suferinta biliara sau asocierea cu simptome din partea organelor de vecinatate - pancreatite cronice, duode-nite, oddite, urmare a suferintei biliare indelung\'ate care au devenit predominante si fac ca manifestarile biliare sa para secundare. Anamneza si exa-
menele paraclinice silesc prioritatile. Neglijarea acestui criteriu sta la baza rezulatelor postoperatorii insuficiente reprezentate de asa-numitul "sindrom post-colecistectomie\" care nu exista, in realitate, si care nu este altceva decat continuarea unei suferinte neidentificate preoperator (48, 59);
. complicatiile acute ce pot apare in cursul evolutiei, ca - angiocolite, hidrops, pancreatite acute, colecistite acute etc.
- Contraindicatiile sunt date de suferinta altor organe, de vecinatate sau de la distanta, care pot induce manifestari biliare si care trebuie dovedite si tratate (7, 21, 30).
Obiectivele interventiei constau in explorarea amanuntita a scerelor abdominale si indepartarea culei. Explorarile intraoperatorii de tipul colan-giografiei sau manometriei biliare nu le consideram utile intrucat nu se inedreaza in loul fiziologiei normale a arborelui biliar.
Tehnica operatorie cea mai adecvata este colecistectomia celioscopica, operatie mininvaziva care rezolva suferinta si scuteste bolnavul de alte complicatii postoperatorii (23, 24, 33).In situatia unor complicatii - icter mecanic, pancreatita acuta, colecistita acuta etc. - tehnica operatorie va fi adecvata formei anatomo-clinice, stadiului evolutiv al bolii si starii generale a bolnavului.
Rezultatele postoperatorii sunt bune (96%) in cazul in are suferinta a fost biliara. Persistenta manifestarilor postoperatorii sunt datorate altor cauze care au indus suferinta biliara sau a unor disfunctii ampulare care se rezolva prin tratament medical (38). Nu s-a silit o corelatie intre disparitia simp-tomelor dupa colecistectomie si aspectul histopato-logic al culei, cele mai bune rezultate fiind inregistrate la bolnai cu suferinta indelungata (23).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor