mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Principii generale de tratament in cancer
Index » Notiuni de oncologie generala » Principii generale de tratament in cancer
» Chirurgia

ChirurgiaEste cea mai veche metoda terapeutica si ramane si astazi principalul mijloc utilizat ca tratament in peste 90% din cazurile de cancer {19, 49).


Chirurgia are mai multe obiective:

- profilactic - indepartarea chirurgicala a unor leziuni precursoare astfel diminuand riscul de imbolnavire prin cancer;
- diagnostic - prin recoltarea materialului pentru examenul histopatologic; in anumite situatii, cum ar fi cancerele oriene si ale tubului digetiv, participa si la aprecierea extensiei bolii - diagnosticul stadial;
- terapeutic cu rol curativ, paliativ si citoreduc-tional.


Tratamentul chirurgical cu intentie de radicalitate

Are in vedere practicarea unei interventii loco-regionale ce ar putea aduce vindecarea bolnavului. Aceasta presupune ablatia tumorii primare si a statiilor limfoganglionare regionale.


Limitele exerezei

Trebuie realizata rezectia in tesut sanatos, adesea cu sacrificii mari din organul sau tesutul afectat pentru a evita continuarile de evolutie sau aparitia recidivelor, uneori fiind necesara indepartarea organului in totalitate (exemplu: san, penis, testicul, rinichi). De cele mai multe ori limitele exciziei tu-morale iau in calcul comportamentul fiecarui tip de cancer din punct de vedere al evolutiei locale microscopice. Astfel se stie ca sarcoamele de tesuturi moi se extind in lungul fibrelor musculare si uneori in profunzime, fiind necesara o rezectie a muschiului afectat de la o insertie la alta, precum si a muschilor adiacenti.


Melanoamele maligne cu o grosime de 1 mm impun o excizie la distanta de 2 cm de tumora, in timp ce melanoamele cu inzie mai mare in profunzime au nevoie de excizii mult mai largi (5-7 cm), fiind necesara o plastie cutanata pentru refacerea defectului.
In anumite situatii, cum ar fi tumorile maligne ale tubului digestiv extinse !a organele din jur, dar fara metastaze la distanta, se impune ablatia in bloc a structurilor interesate. De altfel pentru fiecare localizare in parte a cancerului sunt descrise tehnici cu intentie de radicalitate.


Atitudinea fata de ganglionii limfatici regionali

!n cancerele cu metastazare si pe cale limfatica, limfadenectomia regionala trebuie facuta de principiu. Ablatia acestor ganglioni nu priveaza organismul de apararea imunologica impotri bolii, pentru ca la raspunsul imun participa toate structurile lim-foide. Desi exista controverse privind limfadenectomia de principiu, totusi majoritatea autorilor o accepta conform criteriilor silite de CUCC ce raman actuale. Cand exista adenopatie regionala evidenta clinic, aceasta trebuie indepartata pentru ca evolutia procesului tumoral se complica mai tarziu cu ulceratia, infectia si sangerarea.


In situatia in care ganglionii limfatici regionali nu se palpeaza se practica limfadenectomia pentru ca inzia ganglionara poate fi microscopica - marker deosebit de important in silirea conduitei terapeutice ulterioare.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Notiuni de oncologie generala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai