mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Rectocolonoscopia
Index » Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica » Rectocolonoscopia
» Polipectomia colonica

Polipectomia colonica





Polipii sunt excrescente dezvoltate din mucoasa colonica. Pot fi sesili sau pediculati, hiperplastici, adenomatosi (precancerosi) sau chiar carcinoame. Biopsierea lor nu aduce date suficiente despre intreaga structura histologica asa ca, ori de cate ori este posibil, necesita a fi extirpati prin colonoscop si trimisi la examen histopatologic.

Polipii de 3-4 mm pot fi extirpati in totalitate cu pensa de biopsie electrica. Cei mai mari sunt electrorezecati cu ansa de polipectomie. Polipii foarte mari necesita uneori rezectii partiale repetate (pe felii) pana cand leziunea este extirpata in totalitate.
Complicatiile ce pot aparea in urma polipectomiei sunt perforatia in 0,5-l% din cazuri (in special pe colonul drept unde peretele este mai subtire si la polipii sesili) si hemoragia in 1-2% din cazuri. Daca apare perforatia colonica dupa polipectomie atunci polipul extirpat trebuie supus unui examen histopa-tologic extemporaneu. Diagnosticul de malignitate conduce la colectomie imediata in timp ce, diagnosticul de benignitate poate lua in discutie tratamentul consertor al perforatiei (antibiotice cu spectru larg, oprirea completa a alimentatiei orale).

De o conduita terapeutica aparte beneficiaza polipi ce prezinta malignizare. Daca histopatologic se dovedeste inzia maligna dincolo de muscularis mucosa sau apare in pediculul polipului trebuie avuta in vedere colectomia. Daca polipul rezecat prezinta doar zone de carcinom in situ atunci polipectomia este singurul act terapeutic necesar, pacientul fiind inclus ulterior intr-un program de eluare colonoscopica periodica.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Notiuni de endoscopie digestiva diagnostica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai