mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Organizarea functionala a sistemului nervos vegetativ
Index » Fiziologia si farmacologia sistemului nervos vegetativ » Organizarea functionala a sistemului nervos vegetativ
» Organizare anatomica

Organizare anatomica







Neuronii getativi, localizati in ganglioni situati in afara sistemului nervos central, dau nastere nervilor getativi postganglionari, care ineraza organe si tesuturi din intreg organismul (ura 70-l). Activitatea nervilor getativi este controlata de neuroni centrali sensibili la diferite impulsuri aferente. Dupa integrarea centrala a informatiei aferente, eferenta getativa este ajustata astfel incat sa permita functionarea celor mai importante organe, in concordanta cu nevoile intregului organism. Conexiunile intre cortexul cerebral si centrii getativi din trunchiul cerebral coordoneaza eferentele getati cu functiile psihice superioare.
Diviziunile simpatica si parasimpatica Neuronii pre-ganglionari ai sistemului nervos parasimpatic trimit axoni care parasesc sistemul nervos central, participa la formarea nervilor cranieni III, VII, IX si X, precum si a nervilor sacrati 2 si 3, pe cand neuronii preganglionari ai sistemului nervos simpatic trimit axoni ce parasesc maduva spinarii intre segmentele T1-L2 (ura 70-l). Raspunsurile la stimularea simpatica si parasimpatica sunt frecnt antagonice, de exemplu, efectele opuse asupra frecntei cardiace si motilitatii intestinale. Acest antagonism reflecta interactiuni extrem de coordonate in cadrul sistemului nervos central; modificarile care rezulta in activitatea simpatica si parasimpatica, deseori reciproce, asigura un control mai precis asupra raspunsurilor getati, decat cel care s-ar realiza prin modulari ale unui singur sistem.


Neurotransmitatori Acetilcolina (AC) este neurotransmi-tatorul preganglionar pentru ambele diviziuni ale sistemului nervos getativ, dar si neurotransmitatorul postganglionar al neuronilor parasimpatici. Nervii care elibereaza AC sunt denumiti colinergici. Norepinefrina (NE) este neurotransmitatorul neuronilor simpatici postganglionari; acesti nervi sunt denumiti adrenergici. In cadrul eferentei simpatice, neuronii postganglionari care ineraza glandele sudoripare ecrine


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Fiziologia si farmacologia sistemului nervos vegetativ:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai