mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Dafinul

Dafinul







Laurus nobilis


Fam. Lauraceae


Arbust vesnic verde originar din Asia Mica si raspandit in toata regiunea mediteraneana, din Spania si Portugalia pana in Grecia, dar si in Africa de Nord, unde clima este mai umeda si mai blanda. Frunzele au celule secretoare de uleiuri esentiale care le confera proprietati terapeutice si aromatizante. Florile sunt mici, de culoare galben-verzui, asezate sub forma de umbrela. Fructele, la maturitate negre, cu o singura samanta, sunt toxice continand acid cianhidric.

Uleiul esential din frunze (0.8 pana la 3%) contine 1,8-cineol (50%), eugenol, acetil-eugenol, metil eugenol, α- and β-pinen, phelandren, linalool, geraniol si terpineol.

Fructele uscate contin 0.6 pana la 10% ulei esential, in functie de provenienta si de conditiile de depozitare. Ca si in cazul frunzelor, aroma este datorata terpenelor (cineol, terpineol, α- si β-pinen, citral), dar si acidului cinamic.


Era foarte apreciat in Grecia Antica pentru mireasma intensa si delicata a frunzelor sale. A fost introdus in alimentatie initial ca medicament, adaugat in hrana zilnica deoarece stimuleaza digestia si prene intoxicatiile. A devenit apoi nelipsit in toate conservele de toamna, in a caror pastrare si aromatizare este de neinlocuit. Se foloseste, de asemenea, la condimentarea si aromatizarea diverselor mancaruri (preparate cu sos marinat), ca adjuvant in industria conservelor de carne si peste, la fabricarea otetului si lichiorurilor etc.

Cununa din frunze de dafin este simbolul inngatorului, al gloriei si cinstei. Legenda spune ca zeul Apollo, dupa ce a omorat balaurul Python, s-a intors la Delfi ca inngator purtand o cununa din frunze de dafin.
Cuvantul bacalaureat prone din "bacalaureatus" = baca laurea, care inseamna mugur sau baca de laur, adica fructul de dafin.


Cuprins:

Ca leac este foarte puternic în următoarele afecţiuni:



Ca leac este foarte puternic în următoarele afecţiuni:

sus sus
- etilism, intoxicaţii, otrăvire (infuzia din frunze de dafin fiind un vomitiv şi un antitoxic redudabil);


- atonie digestivă;
- răguşeală, pierderea vocii, infecţii gingivale;
- gripă, bronsită; scade febra şi reduce durerile de cap.

Deoarece în doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus în cantităţi mici în preparatele culinare.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor