mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Anasonul

Anasonul





Pimpinella anisum


Fam. Apiaceae


Este o ta extrem de aromata, originara din Orientul Apropiat, cultivata din timpuri strachi. Anasonul este unul dintre primele condimente cunoscute si utilizate din cele mai chi timpuri, atat in bucatarie cat si in medicina. Exista do ca anasonul era utilizat in Egipt inainte de anul 1500 i.Hr. Pentru a ajuta digestia, romanii mancau prajituri condimentate cu anason dupa mesele mai copioase, acest obicei fiind raspandit in Europa de legiunile romane. In 1305, anasonul a fost listat de regele Edward I printre medicamentele impozabile, negustorii care il aduceau la Londra fiind obligati sa plateasca o taxa, folosita la repararea podului Londrei.

Fructele (cunoscute drept seminte) au un gust dulceag si contin 1-6% ulei esential. Pana la 90% din ulei este format din trans-anetol, compus care ii confera tei aroma distinctiva. Pe langa anetol, fructele contin si estragol (iso-anetol, 2%), p-metoxi-acetofenona, pinen, limonen, γ-himacalen (2%), cumarine (inclusiv bergapten), flavonoide si steroli. Un compus neobisnuit, caracteristic pentru anason este fenol esterul 4-metoxi-2-(1-propenil)-fenol-2-metil-butirat (5%).

Cainii au o atractie pentru anason care este adesea folosit ca ingredient in mancarea lor, iar semintele pot fi folosite de adrsarii vanatorii pentru a face cainii sa piarda urma vanatului.

In bucataria stica, anasonul este folosit aproape exclusiv la dulciuri. In doze mici, semintele fac parte uneori din amestecurile traditionale de condimente pentru carnati sau tocane. Principala sa utilizare este, insa, aromatizarea bauturilor, in diferite tari mediteraneene: raki in Turcia, uzo in Grecia si pernod in Franta.

Anasonul se foloseste de mult timp pentru tratarea indigestiei, a colicilor copilului, flatulentei si eructatiilor. Eficacitatea lui se datoreza, in general, actiunii antispastice, care se manifesta si in cazul durerilor menstruale. Anasonul stimuleaza secretia de sucuri digesti si in consecinta digestia.

Are, de asemenea, efect expectorant, fiind util in tratamentul bronsitei, dar si proprietati antibacteriene, antifungice si insecticide.
Extern, uleiul de anason diluat poate fi aplicat pentru indepartarea paduchilor scalpului. Este folosit si ca unguent pentru tratarea scabiei.

Se pare ca semintele de anason au efect usor estrogenic si sunt utilizate in medicina traditionala pentru stimularea secretiei lactate si reglarea ciclului menstrual. Anasonul are si reputatia de afrodisiac pentru ambele sexe.






Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor