mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Complicatii postoperatorii precoce sl tardive
Index » Complicatii postoperatorii » Complicatii postoperatorii precoce sl tardive
» Embolia pulmonara

Embolia pulmonara







Desprinderea unui tromb in fluxul venos de intoarcere si ajungerea sa in circulatia pulmonara poate produce blocaje mai mari sau mai mici in circulatia arteriala pulmonara, cu consecinte grave sau chiar cu risc tal. Factorii de risc sunt aceeasi ca la tromboza profunda, de unde si denumirea globala de boala tromboembolica. in literatura se mentioneaza si faptul ca in 50% din cazuri tromboza profunda lipseste.
Embolia pulmonara minora. Debuteaza cu junghi toracic intens, dispnee, accese de tuse, deseori cu hemoptizie (semn important), febra, tahicardie. Auscultatia poate surprinde o frecatura pleurala. Diferentierea de un infarct miocardic se face pe baza unei ECG normale, iar fata de pneumonie prin lipsa semnelor radiologice in primele 24 de ore, dupa care apar semne specifice infarctului pulmonar: opacitati triunghiulare cu baza spre periferie, ate-lectazii de diverse dimensiuni.



Atitudinea terapeutica: analgezie, tratament anticoagulant in doze terapeutice ( mai sus), anti-bioterapie, antiinflamatoare, iar in cazuri mai importante, corticoterapie in doza antiinflamatoare.
Complicatia tardiva cea mai severa este abcesul pulmonar.


Embolia pulmonara majora. Embolul mare poate

bloca artera pulmonara in zona tronculara, ducand


la o supraincarcare ventriculara dreapta acuta, cu

.insuficienta cardiocirculatorie grava sau stop car-
diac si moarte subita. De aceea nu este intotdeauna timp pentru diferentiere de un infarct miocardic, iar diagnosticul se va sili prin date clinice. Debutul este dramatic, cu durere mare retro-sternala, dispnee, sufocare, cianoza, tensiune arteriala prabusita.


Examinarea paraclinica se face deseori in paralel cu resuscitarea bolnvului, care trebuie mentinut in ata prin intubare, masaj extern in caz de stop cardiac, monitorizarea actitatii miocardice, gazometrie sangna. ECG arata semne de supraincarcare ventriculara dreapta, oxigenarea arteriala este scazuta. Analgezia energica si heparinoterapia in doze terapeutice ( mai sus), se vor institui imediat. Daca exista experienta se va incerca trom-boliza prin injectare de streptokinaza pe cale ve-noasa. Bolnavul va fi transportat cat mai rapid intr-un spital unde exista conditii de angiografie de urgenta, care este masura cea mai moderna si valoroasa, atat din punct de vedere diagnostic, prin edentierea trombilor in arterele pulmonare mari, cat si terapeutic, prin posibilitatea de a injecta agenti trombolitici si de a efectua o embolectomie pulmonara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor