mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Afectiuni ginecologice
Index » Boli » Afectiuni ginecologice
» Tulburarile menstruale - sangerarea uterina anormala

Tulburarile menstruale - sangerarea uterina anormala


Share



TULBURARILE MENSTRUALE
Tulburarile menstruale pot fi impartite in sangerari uterine anormale si amenoree.


Sangerarea uterina anormala

Ciclul menstrual este definit ca interlul dintre aparitia unui episod de sangerare si aparitia urmatorului. La femeile normale, ciclul are obisnuit 28+3 zile, durata medie a fluxului menstrual este de 4+2 zile si pierderea de sange obisnuita este de 40-l00 ml. intre menarha si menopauza, majoritatea femeilor sufera unul sau mai multe episoade de sangerare uterina anormala, aici definita ca orice tip de sangerare care depaseste limitele normale de frecventa, durata si/sau cantitate a sangelui pierdut. Decizia de a elua o pacienta cu un tip anormal de sangerare depinde de severitatea si frecventa episoadelor anormale.

Cand survine o sangerare ginala, ar trebui silit intai daca sangele provine din endometrul uterin. Sursele rectale, cale, cervicale si ginale ale sangerarii trebuie excluse. Odata ce originea sangerarii se dovedeste a fi uterina, o afectiune legata de sarcina (cum ar fi iminenta de avort sau avortul incomplet ori sarcina ectopica) trebuie excluse prin examenul fizic si teste de laborator adecte. Ar trebui sa amintim si faptul ca sangerarea uterina poate fi de asemenea manifestarea initiala sau principala a diatezelor sanguine generalizate. Celelalte cauze ale sangerarii uterine anormale pot fi impartite in cele asociate cu cicluri ovulatorii si cele asociate cu cicluri anovulatorii.

Ciclurile ovulatorii
Sangerarea menstruala in ciclurile ovulatorii este spontana, regulata in aparitie, predictibila ca durata si cantitate a fluxului menstrual si frecvent asociata cu disconfort; este datorata pritiunii de progesteron la sfarsitul fazei luteale (postovulatorii) si necesita mai intai incarcare cu estrogen a endometrului in faza foliculara (preovulatorie) a ciclului. Cand apare abaterea de la tipul silit al fluxului menstrual, dar ciclurile sunt inca regulate, cauza obisnuita este afectiunea tractului de scurgere. Spre exemplu, episoadele de sangerare regulata, prelungita, excesi pot rezulta din anomalii ale uterului cum ar fi leiomiomul submucos, adeno-mioza sau polipii endometriali. Pe de alta parte, menstruatia ciclica, predictibila, caracterizata prin sangerare in picaturi sau usoara, sugereaza obstructia tractului de scurgere, ca sinechia uterina sau sclerozarea colului. Sangerarile intermitente intre menstrele ovulatorii ciclice sunt adesea datorate leziunilor cervicale sau endometriale.


Ciclurile anovulatorii

Sangerarea uterina neregulata in aparitie, imprevizibila in cantitate si durata a fluxului si, de obicei, nedureroasa, se numeste sangerare uterina disfunctionala sau anovulatorie. Acest tip de sangerare este rezultatul tulburarilor in maturatia foliculara normala cu anovulatie consecuti si poate fi tranzitorie sau cronica. intreruperea pasagera a ciclurilor ovulatorii se produce mai frecvent in primii ani de pubertate, in premenopauza sau ca o consecinta a riatelor stresuri si afectiuni intercurente. Sangerarea uterina anormala, persistenta de-a lungul vietii reproductive, poate aparea in cate boli organice care afecteaza functia oriana, fiind de cele mai multe ori datorata sangerarii estrogenice. Sangerarile apar cand stimularea estrogenica a endometrului este continua si nu e intrerupta de descresterea ciclica a progesteronului, asa cum se poate intampla in boala orelor polichistice.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor