mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Afectiuni ginecologice
Index » Boli » Afectiuni ginecologice
» Tulburarile menstruale - amenoreea

Tulburarile menstruale - amenoreea


Share



Amenoreea este definita ca lipsa menarhei peste varsta de 16 ani, indiferent de prezenta sau absenta caracterelor sexuale secundare sau ca absenta menstruatiei timp de 6 luni la femeile cu menstre periodice anterioare. Amenoreea la o femeie care nu a avut niciodata menstruatie se numeste primara; incetarea menstrelor se denumeste amenoree secundara. Deoarece unele afectiuni pot cauza si amenoree primara si secundara, am optat pentru clasificarea functionala bazata pe natura defectului fundamental, si anume defectele anatomice ale tractului de scurgere (uter, col sau vagin), insuficienta ovariana si anovulatia cronica.
Defectele anatomice ale tractului de scurgere includ defectele congenitale ale vaginului, imperf oratia himenului, septul vaginal transvers, stenoza cervicala, aderentele intrauterine (sinechii), absenta vaginului sau a uterului si anomaliile de dezltare a uterului. Diagnosticarea unui defect anatomic se face de obicei prin examenul fizic si este confirmata prin demonstrarea lipsei sangerarii dupa administrarea de estrogeni plus un progestativ timp de 21 zile. Ultrasonografia pelvica, rezonanta magnetica nucleara, histerosalpingografia sau histeroscopia pot fi de ajutor in definirea defectului.
Cauzele insuficientei ovariene includ disgenezia gonadica, deficienta de P450,, , sindromul de ovar rezistent si insuficienta
\' 17a\' \' \'
ovariana prematura. Insuficienta ovariana cuprinde afectiunile in care ovarul este deficitar in celule germinative si cele in care celulele germinative sunt rezistente la hormonul foliculo-stimulant (FSH). Diagnosticul insuficientei ovariene ca si cauza a amenoreei este confirmat de un nivel plasmatic crescut al FSH.
Femeilor cu anovulatie cronica le lipseste ovulatia spontana, dar au capacitatea de ovulare printr-o terapie adecvata. La unele femei cu anovulatie cronica, productia estrogenica totala este adecvata, dar nu se secreta intr-o modalitate ciclica. La altele, productia estrogenica este deficitara.
Femeile care au productie adecvata de estrogeni si prezinta sangerare de privatie dupa procare cu un progestativ au de obicei boala ovarelor polichistice ( ura 337-8). Alte cauze includ tumorile ovariene si suprarenale hormon-secretante. Femeile cu deficit sau absenta a productiei estrogenice si, prin urmare, cu absenta sangerarilor de privatie dupa administrarea de progestativ, au de obicei hipogonadism hipogonadotrop, datorat unor tulburari organice sau functionale ale hipofizei sau sistemului ners central, cum ar fi tumori cerebrale, hipofizare (in special adenomul prolactin-secretant), hipo-pituitarism primar sau sindromul Sheehan.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor