mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale dintilor
Index » Boli » Afectiuni ale dintilor
» Ce este bruxismul ?

Ce este bruxismul ?







O obturatie prea inalta, care face un contact prematur cu dintele, o coroana de inlis, de asemenea prea inalta, o proteza fixa sau mobila sau doua proteze totale mobile prea inalte, toate acestea pot determina bruxismul. Este termenul stiintific a ceea ce curent numim scrisnitul din dinti, care traduce o stare de frecare a dintilor intre ei.
Privind in mod atent o persoana care scrisneste din dinti, putem observa cam la jumatatea obrazului, contractia ritmica si succesiva o unui muschi masti-cotor denumit maseter,
Bruxismul se poate observa la purtatorii de proteza, fiind produs de miscarile ritmice de contractie a maxilarelor, care vor duce la infundarea protezei in mucoasa si la o evacuare a salii de sub proteza, rezultind astfel un zgomot neplacut.

Scrisnitul din dinti poate fi voluntar sau involuntar, putindu-se produce atit in timpul activitatii, eit si in timpul somnului- Starile nervoase pot contribui la accentuarea acestor neplaceri, putindu-le chiar determina.


Anumite situatii de ordin mecanic, constind in unele neregularitati ale dintilor privind dimensiunea acestora, pot fi si ele o cauza a bruxismului. Ce se poate face practic pentru a scapa de un asemenea tic, asa cum este denumit adeseori, desi denumirea este improprie ?

Atunci CAZnd bruxismul este de natura dentara ' si aceasta se intimpla cel moi adeseori ' este necesara in primul rind o rectificare o situatiei dentare, respectiv o slefuire a suprafetelor care vin prematur in contact, sau inlocuirea de catre medic a ob-turatiilor incorecte ca si o altor lucrari defectuos conf


ectionate. Este vorbo de o rectificare mecanica care trebuie efectuata cit mai din timp, inainte ca ticul sa se permanentizeze. Daca aceasta s-a produs totusi, si daca este pe fond nervos, se va putea adminstra respectivului pacient, seara, inainte de culcare, o leta de diazepam de 0,010 g, medicament cu un bun efect sedativ in asemenea cazuri. Un rol important in derea abandonarii acestui tic, suparator nu numai pentru pacientul insusi, dar si pentru cei din jur, il joaca autosugestia, care judicios aplicata, poote da uneori efecte de-a dreptul spectaculoase.





Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor