mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Artrita psoriazica si artrita asociata cu boala gastrointestinala
Index » Boli ale sistemului imun » Artrita psoriazica si artrita asociata cu boala gastrointestinala
» Tumorile articulare

Tumorile articulare





Tumorile primare si bolile pseudotumorale ale sinoalei sunt rare, dar trebuie luate in consideratie in diagnosticul diferential al suferintelor monoarti-culare. in plus, metastazele osoase si tumorile osoase primitive adiacente articulatiilor pot determina simptome articulare.
Sinota pigmentara lonodulara se caracterizeaza prin proliferarea exuberanta a celulelor sinoale, interesand de obicei o singura articulatie. Ea apare mai frecvent la adultii tineri si afecteaza in egala masura ambele sexe. Cauza bolii este necunoscuta.
Sinoala are o coloratie bruna si prezinta numerosi li mari, in forma de deget, care fuzioneaza pentru a forma noduli pedunculati. Exista o hiperplazie marcata a celulelor sinoale in interiorul stromei lilor. in citoplasma macrofagelor si in tesutul interstitial se gasesc granule de hemosiderina si lipide. Pot fi prezente celule gigante multinucleate. Sinoala proliferativa se dezvolta in tesutul subsinoal si invadeaza cartilajul si osul adiacent.
loul clinic al sinotei pigmentare lonodulare se caracterizeaza printr-un debut insidios, cu tumefactie si durere intr-o singura articulatie, cel mai adesea genunchiul. Alte articulatii care pot fi afectate sunt: soldul, gleznele, articulatiile calcaneocuboidale, coatele si articulatiile mici ale degetelor de la maini si picioare. Boala poate interesa de asemenea teaca flexorului comun al mainii. Simptomele pot fi usoare, intermitente si pot fi prezente cu ani inainte ca pacientul sa sa se prezinte la medic. Radiografiile pot edentia ingustarea spatiului articular, eroziuni si chiste subcondrale. Lichidul sinoal contine sange si este rosu inchis sau chiar negru la culoare. in lichid pot fi prezente macrofage care contin lipide. Daca nu apar hemoragii, lichidul sinoal poate fi clar.
Tratamentul sinotei pigmentare lonodulare consta in sinovectomia completa. in cazul sinovectomiei incomplete, sinota lonodulara recidiveaza si rata de crestere a tesutului poate fi mai mare decat initial. La unii pacienti, iradierea articulatiei afectate a fost benefica.
Condromatoza sinoala este o boala caracterizata prin multiple focare de metaplazie a unui cartilaj aparent normal in sinoala sau in tecile tendinoase. Fragmente de cartilaj se desprind si continua sa creasca, generand adevarati corpi straini. Cand apare calcificarea si osificarea acestora, boala este numita osteocondromatoza sinoala. Boala este de obicei monoarticulara si afecteaza persoanele tinere si de varsta mijlocie. Genunchii sunt cel mai adesea implicati, urmati de solduri, coate si umeri. Simptomele constau in dureri, tumefactie si scaderea mobilitatii articulare. Radiografiile edentiaza mai multe calcificari rotunde in catatea articulara Tratamentul consta in sinovectomie; totusi, tumora poate recidiva.
Hemangioamele apar in sinoala si in tecile tendinoase. Genunchii sunt cel mai des afectati. Episoadele recurente de tumefactii articulare si dureri incep de obicei in copilarie. Lichidul articular este sanguinolent. Tratamentul consta in excizia leziunii. Lipoamele apar mai frecvent la genunchi, avand originea in tesutul adipos subsinoal de pe ambele parti ale tendonului rotulian. Lipoamele mai pot aparea in tecile tendinoase ale mainilor, pumnului, picioarelor si gleznelor, in unele situatii este necesara indepartarea chirurgicala.
Sarcomul sinoal (sinoomul malign) este o neoplazie de origine conjunctiva care se dezvolta din tesutul adiacent articulatiilor mari si mai rar din articulatia propriu-zisa. Apare mai frecvent la adultii tineri, indeosebi la barbati. Tumora se prezinta ca o masa ce creste lent langa articulatie si nu genereaza dureri foarte mari. Ea se raspandeste de-a lungul urilor tisulare. Locul in care se produc cel mai frecvent metastazele scerale este plamanul. Diagnosticul se pune prin biopsie. Tratamentul consta in rezectia larga a tumorii, inclusiv a muschiului adiacent si a ganglionilor regionali. Amputatia extremitatii distale implicate poate fi uneori necesara. Chimioterapia poate fi benefica la unii pacienti cu boala metastazata.
Condrosarcomul sinoal se poate dezvolta din sinoala, teaca tendinoasa sau bursa si este foarte rar. Tratamentul consta in excizie radicala sau amputatie.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor