mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Rectocolita ulcerohemoragica
Index » Patologia chirurgicala a rectului » Rectocolita ulcerohemoragica
» Diagnostic diferential

Diagnostic diferential


Share

RCUH trebuie diferentiata de alte leziuni inflamatorii benigne ale colonului, colite virale, parazitare sau bacteriene si neoplaziile colonice.
Dintre bolile inflamatorii colonice cel mai frecnt diagnostic diferential trebuie efectuat cu boala Crohn. in acest sens consideram schema elaborata de Cello si Mayer ca fiind foarte edificatoare:
Elemente patologice/macroscopic RCUH (%) Crohn (%)Ingrosarea peretelui colonie 17 74


Ulceratii superficiale 13 53

Ulceratii liniare confluente 0 37


Fisuri adanci ale mucoasei 0 37

Leziuni disparate 0 21Ingustarea lumentului 35 68


Aspect pavimentos al mucoasei 0 21

Microscopic RCUH (%) Crohn (%)


Inflamatie transmurala 17 95Ingrosarea submucoasei 4 79

Fisuri 35 95


Cresterea celularitatii submucoasei 30 100

Granuloame 0 100


Fibroza submucoasa 4 63

Ulceratii ale intregii grosimi a mucoasei 43 79Din elementele mai sus enumerate, putem concluziona ca diagnosticul diferential intre cele doua boli,se face in special pe baza examenului colonoscopic si a celui radiologie baritat, ce aduc elemente de certitudine.
O a doua directie importanta in diagnosticul diferential este data de asocierea frecnta a RCUH cu neoplasme de colon. S-a considerat, de altfel mult timp ca RCUH ar reprezenta de fapt o stare precanceroasa. in acest sens este cunoscut faptul ca 2 bolnavi din 5, la care RCUH se intinde pe intreg cadrul colonie si rect vor deceda prin cancer de colon, -daca colonul va fi prezervat si nu va fi efectuata colectomia subtotala sau recto-colectomia.


Diagnosticul diferential si mai bine-zis prentia degenerescentei maligne se face pe baza examenelor baritate si colonoscopice, dupa cum au fost enuntate.
Diagnosticul diferential trebuie de asemenea facut cu colite infectioase, testele copro-parazito-logice si coproculturile fiind examene de electie.
Mai greu de diferentiat de RCUH sunt colitele inflamatorii nespecifice, proctocolitele homosexualilor sau diareea turistilor. in cazul acestora anamneza minutioasa si examenul clinic pot conduce la silirea diagnosticului.Tipareste Trimite prin emailloading...


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a rectului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai