mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Rectocolita ulcerohemoragica
Index » Patologia chirurgicala a rectului » Rectocolita ulcerohemoragica
» Anatomopatologie - macroscopic, microscopic

Anatomopatologie - macroscopic, microscopic





RCUH reprezinta o boala ce implica leziuni la nivelul mucoasei si submucoasei colonice. Este o boala ce prinde intotdeauna rectul cu progresie liniara a leziunilor la nivelul intregului colon. La 10% din pacienti ileonul terminal poate prezenta semne de inflamatie moderata si dilatatie, asa-nu-mitul proces de backwash ileitis al autorilor an-glo-saxoni.


Macroscopic

La inspectie mucoasa colonica este tapetata de ulceratii granulare superficiale. Mucoasa in totalitate este subtiata si friabila cu vascularizatie bogata. Pot aparea de asemenea fisuri superficiale si formatiuni pseudopolipoide mici si regulate.
Aceste leziuni sunt diferite de cele din boala Crohn, in care leziunile inflamatorii granulomatoase intereseaza intreaga grosime a peretelui (7).
MicroscopicIn stadiile incipiente leziunile tipice constau in infiltrarea de polimorfonucleare la nivelul criptelor Lieberkiihn situate la baza mucoasei cu formarea de abcese la acest nivel.
Microscopia optica arata o subtiere a peretelui celular si vacuolizarea acestora. Studiile de microscopie electronica arata distrugerea mitocondriilor, cresterea spatiilor intercelulare si largirea reticulului endoplasmatic.In stadii mai avansate ale bolii se realizeaza o coalescenta a abceselor din cripte cu descuamare celulara si aparitia de ulcere. in ju/ul ulcerelor se gasesc zone de mucoasa edematiata care capata un aspect pseudopolipoid, izoland ulceratiile intre ele.In formele fulminante de RCUH sau in mega-colonul toxic, leziunile pot interesa intregul perete colonie ducand la perforatii in marea catate. Din fericire aceste forme sunt rare (15% si respectiv
Aceste leziuni duc la fenomene de malabsorb-tie, cu pierdere de apa si sare, la anemie cronica/acuta prin leziunile vasculare prezentate.

MANIFESTARI CLINICE
Debutul RCUH poate imbraca forme diferite, cel mai frecvent semn, insa, ramane diareea sanghi-nolenta.
Ocazional pot aparea manifestari extradigestive ca: orhite, irite, disfunctii hepatice, leziuni dermatologice.
Cele mai frecvente manifestari sunt enumerate in elul urmator:
Diaree 79%


Dureri abdominale 71%

Rectoragii 55%


Scadere ponderala 18%

Tenesme 16%


Varsaturi 14%

Febra 11%


Constipatie 5%

Artralgii 2%
Din punct de vedere evolutiv, la majoritatea pacientilor, boala se manifesta ca o suferinta cronica inflamatorie de grad moderat (4).
Aproximativ 15% au un debut si evolutie fulminante. Acesti pacienti prezinta scaune diareice san-ghinolente frecvente (peste 30 pe zi) febra si dureri abdominale.
Examenul fizic este in functie de manifestarile clinice si de durata de timp de la debut la prezentare. Scaderea in greutate si paloarea sunt semnele cele mai comune.In perioadele acute apar dureri abdominale in aria de proiectie a cadrului colonie, care este in generai sensibila la palpare. in caz de perforatii sau megacolon toxic pot aparea semne de iritatie peritoneala cu silentium la auscultatie. in cazul megacolonului toxic se adauga distensia abdominala mimand un sindrom ocluziv, insotit de febra si deprecierea functiilor hepatica si renala, edentiate prin analize de laborator (cresterea leucocitelor, ureei, creatininei, transaminazelor, bilirubinei).
Examenul regiunii perineale edentiaza esco-riatii, sangerari, fenomene inflamatorii de tip fistule sau abcese perianale, criptite, fisuri anale. Examenul digital sau rectoscopic este greu de efectuat, necesitand colaborarea cu pacientul.

Examenul clinic general trebuie sa ia in considerare examinarea tegumentelor si mucoaselor, a limbii, articulatiilor si a ochilor.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a rectului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai