mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Rectocolita ulcerohemoragica
Index » Patologia chirurgicala a rectului » Rectocolita ulcerohemoragica
» Etiopatogenie

Etiopatogenie





Cu toate ca etiologia RCUH ramane inca necunoscuta, studiile epidemiologice si cele de pato-genie scot in evidenta rolul anumitor factori.

Factori epidemiologici
Datele epidemiologice din literatura universala citeaza la ora actuala o incidenta de 4-6 cazuri noi la 100 000 locuitori, cu o prevalenta estimata intre 40-l00 la 100 000.
RCUH afecteaza in general populatia de rasa alba din tarile dezltate economic, in speta SUA, tarile scandinave, Anglia, incidenta fiind de 2 ori mai mare la rasa alba fata de restul raselor (2).
Factorul genetic pare a juca un rol preponderent, RCUH fiind de 2 pana la 4 ori mai frecventa la populatia evreiasca fata de restul populatiei albe.
Raportul pe sexe al bolii arata o frecventa de 1,5 ori mai mare la femei decat la barbati.
Sunt recunoscute doua perioade de aparitie RCUH: intre 10-35 ani (majoritatea cazurilor) si 55-60 ani sau peste (mult mai modest reprezentata)
(1)-
Agregarea familiala arata ca 15-40% din subiectii cu RCUH au antecedente familiale de RCUH.
Studiile antigenelor de histocompatibilitate a grupelor leucocitare nu adauga date concrete, ci doar sugereaza apartenenta HLA-B27 la cateva manifestari extradigestive ale RCUH (spondilite si irite).
Putem totusi concluziona ca studiile formelor familiale ale antigenelor HLA sugereaza un rol important al factorilor genetici in aparitia RCUH, probabil in prezenta unor factori externi, pe de o parte, si a unui sistem imun deficitar, pe de alta.


Factori infectiosi

S-a incercat asocierea RCUH cu diversi factori bacterieni sau virali. Culturile aerob-anaerobe ale continutului colonie in RCUH, nu au aratat modificari ale florei colonice. Cu toate acestea s-a constatat o crestere a debitului fecal al streptococului de grup D, sau E. coli (5).
De asemenea s-a constatat o crestere a titrurilor anticorpilor anti E. coli la subiectii cu RCUH, fara a fi insa corelate cu elutia bolii.
S-a presupus de asemenea ca prezenta de Clostridium difficile in continutul colonie a fi factor declansator al RCUH. Ulterior a fost dovedit faptul ca prezenta acestei bacterii ca si a altor agenti microbieni in lumenul sau chiar in peretele colonie, este datorata mediului intestinal farabil dezltarii lor.
Un alt rol in proliferarea bacteriana din RCUH, l-ar avea antibioticele administrate, datorita dezechilibrarii florei colonice saprofite (ubicuitare).
Totusi nu poate fi neglijat faptul ca suprainfectia bacteriana joaca un rol important in gravitatea puseurilor din RCUH.
Rolul virusurilor in patogenia RCUH a fost in aceeasi masura incriminat. Astfel prezenta de anticorpi anti-c/fomeg/a/ov/nvs a fost notata cu 6 frecventa mult mai mare la pacientii cu RCUH fata de martori. in acelasi timp aceasta crestere de titruri de anticorpi poate fi interpretata ca secundara deficientei imunologice la un bolnav denutrit.
Putem astfel concluziona ca prezenta agentilor infectiosi la pacientii cu RCUH nu pare a avea specificitate si actioneaza ca factori supraadaugati, de agravare a puseurilor bolii (5).

Factori alergici
Studiile histologice ale RCUH au confirmat prezenta de eozinofile si mastocite degranulate in corion, cresterea histaminei tisulare etc. Aceste studii sugereaza existenta unei reactii alergice la un factor de mediu (alimentar sau de alta natura).
La fel ca si in cazul factorilor infectiosi, nu a putut fi silita o relatie cauza-efect intre un anumit tip de alergen si aparitia RCUH. Foarte des a fost subliniata legatura dintre tutun si RCUH, fiind recunoscuta aparitia mult mai frecventa a bolii la fumatori (1).

Factori imunitari
Dupa cum mentionam, factorul genetic ar avea un rol determinant in aparitia bolii, totul insa deru-landu-se pe un teren imunologic probabil modificat.
Imunitatea umorala. S-a constatat prezenta de anticorpi anti-celule cu mucus din structura peretelui colonie in serul bolnavilor cu RCUH. Acesti anticorpi insa, nu sunt constanti si nici specifici. Pe de alta parte anticorpii anti-celula cu mucus, prezinta o reactie incrucisata gu un grup de antigene extrase din peretele bacterian al E. coli. Aceasta constatare permite lansarea teoriei conform careia anticorpii anticolonici sunt de fapt anticorpi anti-celula infectata responsabili de leziunile celulare.
Imunitatea de tip celular. Unele studii in vitro au aratat o limfocitotoxicitate la nivelul epiteliului colonie la subiectii cu RCUH. Mecanismul de producere nu este identificat, iar pe de alta parte profilul imunologic al subiectilor cu RCUH, in marea majoritate a cazurilor nu este modificat (7).
S-a constatat, totusi, un deficit in productia de imunoglobuline in special a celor din clasa IgG. Aceste deficiente se datoreaza diversilor mediatori ai inflamatiei (interleukina -2, -4 si 5 sau diverselor fractiuni ale complementului).In sfarsit fenotipurile HLA-AW24 si BW35 sunt mai frecvent corelate cu boala (3).

Factori neuro-musculari si vasculari
Studii experimentale pe animale de laborator, prin administrarea de neuromediatori, au condus la aparitia de leziuni anatomopatologice RCUH-like.
Astfel administrarea de acetilcolina sau neo-stigmina duce la o stare de contractura anormala a muscularei (demonstrata manometric si radiologie) cu congestie vasculara la nivelul mucoasei si anoxie consecutiva. Ulterior apar ulceratiile prin colonizare bacteriana din flora intraluminala. Cu toate acestea teoria neuro-vasculara de sine statatoare nu explica ansamblul leziunilor si manifestarilor extra-digestive ale bolii.

Alte teorii patogenice
Roediger si colab. sugereaza ca leziunile din RCUH reprezinta de fapt un deficit energetic la nivelul epiteliului colonie. Astfel el constata ca la subiectii cu RCUH exista un deficit de oxidare dependent de nivelul de coenzima A, care este scazut la acesti pacienti (2).
O alta teorie indica rolul prostagiandinelor in declansarea bolii. in RCUH se constata o crestere a activitatii prostagiandin-sintetazei cu productie crescuta de prostaglandine. Cu toate acestea, administrarea de inhibitori ai prostagiandin-sintetazei de tip Indometacin nu modifica semnificativ elutia bolii.
Au fost de asemenea incriminati si factori psihici fara insa a fi definit un tip psihic cu influenta certa asupra aparitiei sau elutiei RCUH.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a rectului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai