mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Rectocolita ulcerohemoragica
Index » Patologia chirurgicala a rectului » Rectocolita ulcerohemoragica
» Examene imagistice

Examene imagistice







Cel mai fidel si specific diagnosticat este realizat prin rectosigmoidscopie endoscopica, avand in vedere ca in 90-95% din cazuri boala afecteaza rectul si colonul distal.
Endoscopia arata o mucoasa hiperemica, cu granulatii pseudopolipoide, care sangereaza usor la manevrele endoscopice. De asemenea haustratiile colonice sunt mici, sau absente, cu prezenta de ulceratii liniare adanci.
Colonoscopia are valoare prin posibilitatea de biopsiere si apreciere a intinderii leziunilor la nivelul straturilor colonice.
Biopsia are valoare in ceea ce priveste diferentierea leziunilor benigne de cele maligne, cunoscuta fiind asocierea RCUH-cancer colo-rectal (prezenta adenocarcinomului colonie este de aproximativ 15% la bolnai cu RCUH).


Examenul radiologie poate fi efectuat atat cu substanta de contrast (bariu) cat si simplu. Radiografia simpla are valoare in prezenta megacolo-nului toxic, care creeaza aspectul de ocluzie intestinala sau chiar de perforatie digestiva cu prezenta pneumoperitpneului.
Irigografia baritata, ajutata de insuflatia cu aer, poate fi efectuata la majoritatea pacientilor, fiind extrem de utila in aprecierea intinderii si severitatii bolii. Semnele radiologice cele mai frecvente sunt: pierderea haustratiei colonice, neregularitati ale peretelui colonie, reprezentate de ulceratiile mucoasei. Odata cu progresia bolii apar formatiuni pseudopolipoide decelabile radiografie. in fazele avansate ale bolii, colonul are aspectul unui tub rigid, contractat.
Cu toate ca indicatiile irigografiei sunt largi, trebuie tinut seama de cateva reguli: nu se efectueaza pregatirea colonului, care ar putea exacerba fenomenele colitice; cand diareea este absenta pregatirea se poate face printr-o dieta lichidiana de 3 zile; irigografia este proscrisa in prezenta semnelor de megacolon toxic (3).


Examenele baritate irigografice se efectueaza la interval de 6 luni alternativ cu colonoscopia cu biopsie timp de 10 ani, pentru prevenirea aparitiei displaziei colonice.
Alt examen recomandat il reprezinta tranzitul baritat gastrointestinal pentru efectuarea diagnosticului diferential cu boala Crohn.
Alte investigatii paraclinice sunt reprezentate de examenele copro-parazitologice si coproculturile pentru diferentierea RCUH de colite rale, bacteriene sau parazitare.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a rectului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai