mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Rectocolita ulcerohemoragica
Index » Patologia chirurgicala a rectului » Rectocolita ulcerohemoragica
» Tratament

Tratament







in functie de forma de boala, de episodul acut sau latenta cronica in care se afla, RCUH beneficiaza de tratament fie medical, fie chirurgical sau combinat. in general tratamentul ar trebui inceput in spital, mai ales in prezenta semnelor de acutizare.

Tratament medical


Tratamentul medical are doua directii:

1. corectarea deficitelor meolice si hematologice;


2. tratamentul sustinut asupra leziunilor.

1. Corectarea deficitelor hematologice se face cu sange si derivate din sange izogrup, izoRh.
Corectarea meolica se face pe baza iono-gramei si glicemiei. Este cunoscuta deperditia li-chidiana, la care se adauga deficitul de electroliti in special potasiu. La toate acestea se poate adauga acidoza meolica, "fuga\" de lichide in spatiul Iii si azotemie prerenala. in prezenta unui astfel de lou biologic, tratamentul de sustinere trebuie condus intr-un serciu specializat de terapie intensiva (4).


2. Din punct de vedere istoric primul tratament incercat a fost repausul digestiv total pentru punerea in repaus a leziunilor, urmat de nutritia paren-terala totala. Cu toate sperantele puse in acest tip de tratament, rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor.
La ora actuala se considera ca la pacientii in puseuri acute moderate o dieta bine balansata lipo-gluco-proteica este chiar benefica.In ceea ce priveste substantele farmacologice care si-au dovedit eficacitatea in RCUH, acestea pot fi impartite in: corticosteroizi, derivati de sulf-salazina si imunodepresoare.
Corticosteroizii raman principalul drog acceptat in tratamentul RCUH capabil sa realizeze remisia episoadelor acute. Astfel 40-60 mg de Prednison pe zi in doza unica este eficienta in inducerea remisiunii puseului acut. Formele de prezentare tip gel si-au dovedit eficacitatea in leziunile recto-sigmoidiene ale RCUH si in formele cu localizari inalte, deoarece aproximativ 30% din steroizii administrati pe cale rectala se absorb in circulatia generala.
Cercetari actuale sustin chiar administrarea de corticosteroizi i.v. Astfel se utilizeaza 300 mg hidro-cortizon i.v./zi. Un alt hormon utilizat este ACTH-ul in doze de 40U/zi (4).In formele supraacute dozele de steroizi pot fi crescute pana la 1 g/zi.In general raspunsul la terapia steroidiana este rapid, fenomenele inflamatorii retrocedand in cateva zile. Terapia i. v. cu corticosteroizi se intinde pe o durata de 5-7 zile, mai ales la pacientii nu nutritie parenterala.
Controlul eficientei tratamentului se face prin examen rectosigmoidoscopic repetat.
La pacientii in perioade de remisiune terapia corticoida nu si-a dovedit eficacitatea in prevenirea recaderilor.
Derivatii de sulfsalazina sunt in general folositi in perioadele de remisiune ale bolii. Modul lor de actiune ramane inca necunoscut, dar se presupune ca actioneaza prin inhibitia sintezei de prostaglan-dine la nivelul mucoasei. Sulfsalazina este meo-lizata la nivelul colonului sub actiunea bacteriilor si este transformata in sulfpiridina si acid 5-amino-salicilic, care se pare ca reprezinta principiul activ. Salazopyrina se administreaza in doze de 4-6 g/zi.
Imunosupresoarele reprezinta cea de-a treia categorie de droguri utilizate in RCUH. Dintre imuno-supresoare cel mai utilizat este azatioprina (AZT) in doze de 2-2,5 mg/kgc. Alte imunosupresoare folosite sunt ciclosporina si 6-mercaptopurina. Aceste droguri sunt folosite ca medicatie de rezerva, in cazurile in care corticoizii si sulfsalazina nu si-au dovedit eficienta.



Tratament chirurgical

Cu toate ca odata cu efectuarea primelor recto-colectomii, RCUH a fost practic ndecata, portul unei ileostomii invalideaza pacientul psiho-social.
Astfel tratamentul chirurgical a inceput sa fie codificat, existand la ora actuala cateva complicatii ale RCUH care necesita tratament chirurgical (6):
1) rectoragii masive ce nu pot fi oprite prin metode conservatoare;


2) megacolonul toxic cu semne clare de perforatie;

3) RCUH acuta fulminanta, ce nu raspunde la terapia cu corticoizi;


4) ocluzia prin stricturi colonice;

5) suspiciunea sau descoperirea unui cancer de colon.
Pana de curand operatia de electie in astfel de cazuri era reprezentata de rectocolectomia totala cu ileostomie tip Brooke. Operatia este intr-adevar radicala, dar ileostomia pune probleme psiho-so-ciale pacientilor, fiind greu de acceptat chiar in conditiile in care protezarea este de buna calitate sau reintegrarea sociala se face prin intermediul asociatiilor de ileostomizati.In acest sens au fost imaginate noi tehnici pentru a eta ileostomia. Astfel se practica rectocolec-tomie subtotala cu prezervarea canalului anal si anastomoza ileo-anala, sau in cazul prezervarii rectului cu anastomoza ileo-rectala. Anastomoza cu rectul sau canalul anal se realizeaza fie direct cu ileonul, fie printr-un rezervor realizat din anse ileale in diverse montaje (6).
Cu toate ca aceste tehnici nu sunt radicale, ele se realizeaza pe de o parte datorita rezultatelor bune postoperatorii, cat mai ales datorita posibilitatii reintegrarii sociale a pacientului.
Exista totusi complicatii postoperatorii atat la ileostomizati cat si la pacientii cu anastomoze ileo-anale, sau ileo-rectale. Cea mai frecventa complicatie la purtatorii de ileostoma o reprezinta infectarea ansei de ileostomie cu eventuala sa obstructie. Complicatia poate fi rezolvata medical prin administrarea de antibiotice si AINS, fie prin recupa si refacerea ileostomiei.
La pacientii cu anastomoze ileale joase cea mai frecventa complicatie (10%) o reprezinta ocluzia. Rezolvarea este edent chirurgicala.
La toti pacientii rectocolectomizati complicatia majora invalidanta este reprezentata de sindromul de malabsorbtie cu deperditie hidro-electrolitica, controlabila prin dieta adecvata si adjuvante slab opiacee de tip Loperamid (4).
Combinatia celor doua metode terapeutice, medicala si chirurgicala, a fost si ea incercata, in forme grave, in intentia de a eta ileostomia urmand rectocolectomiei totale.
O coloprotectie temporara deasupra segmentului colonie afectat este in masura, pe de o parte sa puna in repaus intestinul afectat si sa fie utilizata pentru un tratament medical cu topica locala, administrat prin spalaturi si microclisme.
Se folosesc cu aceasta intentie suspensia de dermatol, oxidul de zinc, Argyrolul si tamina A in doze mari.
Toata aceasta combinatie terapeutica este sustinuta de tratamentul general corect efectuat, cu medicatia si dozele deja prezentate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a rectului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai