mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile ficatului si ale tractului biliar
Index » Oncologie si hematologie » Tumorile ficatului si ale tractului biliar
» Cancerul pancreatic - tratament

Cancerul pancreatic - tratament





Rezectia chirurgicala completa a tumorilor pancreatice ofera singurul tratament eficient al acestei boli. Din pacate, asemenea operatii "curative\" sunt posibile numai in 10-l5% din cazurile de cancer pancreatic, fiind limitate din punct de vedere practic la pacientii care au cancere de cap de pancreas si la care primul simptom a fost icterul. Pacientii luati in considerare pentru acest procedeu nu trebuie sa prezinte metastaze la examenul radiologie toracic si la TC abdomino-pelna si
trebuie sa efectueze o angiografie celiaca preoperatorie (pentru excluderea nerezecabilitatii chirurgicale prin invazia vasculara atumorii) si trebuie operati de un chirurg experimentat, deoarece la aceasta interventie rata mortalitatii este mai mare de 15%. Cu toate ca potentialul de curabilitate al pacientilor cu cancer pancreatic este restrans la cei care pot fi supusi unei rezectii chirurgicale complete, durata de ata dupa o astfel de operatie nu atinge 5 ani decat in 10% din cazuri. Totusi, incercarea unei asemenea interventii trebuie luata in considerare in mod serios, mai ales in leziunile capului pancreatic, deoarece carcinoamele ductale nu pot fi frecvent diferentiate preoperator de tumori ampulare, duodenale si ale cailor biliare distale sau de chisturi pancreatice adenocarcinomatoase, toate acestea avand o rezec abilitate si o rata de curabilitate mult mai mare. in plus, durata de supraetuire este prelungita la pacientii care au in final o recadere postoperatorie fata de cei a caror tumora nu a fost excizata, indicand faptul ca aceste operatii au un potential atat paliativ, cat si curativ. Riscul recidivei tumorii nu este influentat de tipul interventiei chirurgicale - de exemplu, pancreatectomia totala fata depancreaticoduo-denectomie ("rezectia Whipple\") - dar este crescut de prezenta metastazelor ganglionare sau de invazia tumorala in scerele adiacente. Ca o regula, pancreaticoduodenectomia sau pancreatectomia distala p ar preferabile pancreatectomiei totale, datorita mentinerii functiei exocrine si etarii unui diabet zaharat sever.
Supraetuirea medie la pacientii cu cancer pancreatic nerezecabil este de circa 6 luni. Abordarea acestor pacienti se va face tintind ameliorarea paliativa a simptomatologiei. La pacientii ambulatori cu cancer de cap de pancreas trebuie luata in considerare efectuarea unor derivatii chirurgicale de cai biliare. Daca a aparut deja icterul, optiunile terapeutice cuprind fie decompresia biliara neoperatorie prin drenaj pe cale endoscopica, percutan sau transhepatica, fie bypass-ul chirurgical. Radioterapia externa la pacientii cu tumori nere-zecabile care nu s-au extins dincolo de pancreas nu pare sa prelungeasca supraetuirea acestora, cu toate ca reducerea suficienta a masei tumorale poate conduce la ameliorarea durerii. Totusi, asocierea de 5-fluorouracil (5-FU) la radioterapia externa a crescut durata de supraetuire la acesti pacienti, probabil actionand ca un agent radiosensibilizant O combinatie similara intre radioterapie si 5-FU pare sa prelungeasca supraetuirea si rata de curabilitate, in atie cu un grup de control prospectiv randomizat format din pacienti cu rezectia chirurgicala completa a cancerului pancreatic. Aceasta observatie s-a facut pe o populatie putin numeroasa si necesita, de aceea, o confirmare prealabila inainte de acceptarea eficacitatii tratamentului postoperator ("adju-vant\"). Actualmente, se investigheaza aplicarea acestei radiochimioterapinnca de la diagnostic, inainte de interventia chirurgicala ("tratament neoadjuvant\"), in vederea cresterii potentialului de rezecabilitate. Radioterapia intraoperatorie permite iradierea cu doze mari a tumorii, fara afectarea tesuturilor inconjuratoare; aceasta terapie, insa, nu a dat rezultate mai bune ca iradierea externa.
Experienta utilizarii chimioterapiei in tratamentul pacientilor cu cancer pancreatic larg metastazat a fost dezamagitoare. Gemciin, un analog deoxicitidinic, pare a pro duce ameliorare la pacientii cu cancer pancreatic avansat, durata de ata fiind moderat imbunatatita. in prezent, nu exista nici un tratament medicamentos care sa poata fi considerat "standard\". Trebuie obtinute noi forme terapeutice, care sa includa terapia fata de tintele moleculare ale bolii (cum ar fi gena K-ras) si sa constituie tratamentul initial al pacientilor ambulatori, cu consimtamantul acestora.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor