mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile produse de bacterii gram-pozitive
Index » Boli infectioase » Bolile produse de bacterii gram-pozitive
» Meningita

Meningita





Exceptand infectiile produse de meningococ, S. pneumoniae este cel mai frecvent agent etiologic ce produce meningita bacteriana la adult. Datorita succesului remarcabil produs de vaccinul cu H. influenzae tip b, S. pneumoniae predomina acum printre cazurile de meningita la copii si sugari (dar nu si la nou-nascuti). Meningita apare fie prin extindere directa a infectiei de la sinusuri sau urechea medie, fie ca rezultat al bacteriemiei cu insamantarea plexului coroid. in sprijinul primei posibilitati este asocierea dintre otita medie acuta si meningita precum si rolul bine studiat al S. pneumoniae ca fiind cea mai obisnuita cauza de meningita bacteriana recurenta asociata cu traumatismele capului, scurgerea lichidului cerebrospinal (LCR) si/sau ruptura durei. in sprijinul ultimei posibilitati este asocierea dintre bacteriemia pneumococica din orice sursa si meningite precum si studii necroptice de os temporal de la copin care au decedat din cauza meningitei bacteriene, la care nu exista dovada existentei unui focar de otita medie. in meninge si in spatiul subarahnoidian, antigenele peretelui celular pneumococic, ca peptidoglicanul, stimuleaza un raspuns inflamator intens mediat de eliberarea de C5a, factorul de necroza tumorala, interleukine si alte citokine proinflamatorii. Acest raspuns inflamator si efectul local al pneumococilor duc la cresterea presiunii intracraniene, edem cerebral si scad fluxul sanguin ducand la meningism, somnolenta sau coma. Semnele neurologice focale sunt rezultatul vasculitei supurative cu tromboza venoasa sau arteriala, neuropatiei craniene data de compresie sau infarctizare, cerebritei locale, hematomului subdural sau herniei cerebrale (modulul 377).
Nu exista o particularitate clinica sau de laborator care sa diferentieze meningita data de S. pneumoniae de altele produse de diferite bacterii. Pacientii relateaza aparitia brusca a febrei, dureri de cap si rigiditate sau dureri in ceafa. Fara tratament, boala progreseaza, dupa 24-48 de ore ducand la confuzie si obnubilare. La examenul fizic, pacientul are starea generala profund alterata si are rigiditatea cefei. in aceste cazuri, punctia lombara nu va fi amanata dupa efectuarea tomografiei computerizate (TC) craniene, exceptand cazurile cu edem papilar sau semne neurologice focale evidente. Tipic pentru LCR obtinut prin punctie este pleiocitoza (500-l0000 cel/(il) cu predominanta PMN, un nivel crescut al proteinelor (100-500 mg/dl) si o scadere a glucozei. Daca nu se administreaza antibiotice, poate fi vazut in LCR un mare numar de pneumococi colorati Gram, in aproape toate cazurile. Daca s-a administrat un antibiotic eficient, numarul bacteriilor poate fi mult scazut; in acest caz, metodele imunologice de detectare a capsulei pneumococice in LCR pot identifica agentul etiologic in mai mult de 2/3 din cazuri. Oricum, aceasta metoda nu se mai foloseste. Culturile pot deveni pozitive in marea majoritate a cazurilor si multi doctori prefera sa continue empiric terapia cu antibiotice cu spectru larg, fara ca agentul etiologic sa fie definitiidentificat.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai