mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Forme anatomo-clinice ale tumorilor de tesuturi moi
Index » Tumori ale tesuturilor moi » Forme anatomo-clinice ale tumorilor de tesuturi moi
» Tumori benigne

Tumori benigne







1. Fibromul reprezinta un grup larg de entitati dificil de diagnosticat. Sunt tumori benigne care nu recidiaza dupa extirpare. Se dezvolta din tesutul conjunctiv adult, ceea ce explica localizarile foarte diferite. Sunt mai frecnte la membre si trunchi.
Clinic, apare ca o tumora unica sau cu mai multe localizari de marimi variabile bine delimitate. Poate fi de consistenta dura sau moale, in functie de continutul in colagen si celule adipoase.
Dupa extirpare, pe sectiune, macroscopic, aspectul este albicios rozat, cu fascicule de tesut conjunctiv neoformat dispus in vartejuri.
Microscopic, fibromul este constituit din fibro-blasti si fibre de colagen (mai ales in fibroamele mari).In evolutie, se produc procese distrofice (distro-fie hialina, mucoida) calcifieri, necroze, care pot modifica aspectul microscopic.Intre un fibrom si un fibrosarcom bine delimitat, diagnosticul histologic poate fi dificil, elementele de evolutie clinica fiind hotaratoare in silirea exacta a acestuia.


Forme anatomo-clinice ale fibroamelor
1. Fasciita nodulara (. 11) intalnita la tineri, dispusa mai frecnt la membre si gat, se prezinta ca un nodul solitar cu tendinte la extindere in tesutul adipos si la muschii adiacenti.
2. Fibromul nuchal este o formatiune subcutanata, imprecis delimitata, situata obisnuit Tn partea superioara a gatului la barbatul tanar. Contine tesut fibros si nu elastic. Este benign, dar recidiaza dupa extirpare incompleta (de altfel greu de realizat in aceasta regiune si in conditiile unei tumori imprecis delimitate).
3. Fibromul tecii tendonului este bine demarcat, ca un nodul de 2 cm in cea mai mare dimensiune. Creste greu. Obisnuit, se localizeaza in partea dis-tala a extremitatii superioare a tanarului adult (la degete, incheietura mainii). Este atasat de tendon. Se confunda cu fasciita nodulara. Recidiaza dupa excizie incompleta.
4. Cheloidul. Fata de cicatricea hipertrofica, che-loidul se dezvolta lateral in tesuturi neagresionate de actul terapeutic, chirurgical sau accidental. in faza initiala este de culoare rosie, in faza de cro-nicitate este de culoara roza, alba. Se dezvolta mai ales in regiunea sternala, deltoidiana, ureche, gat, obraz. Tratamentul este chirurgical si consta in extirpare, iradiere.
5. Elastofibromul (7). Tumora mica (nu depaseste 5 cm), solida, intalnita de obicei la oamenii in varsta. Prezinta asocieri de tesut fibros si elastic. Se localizeaza mai frecnt in regiunea subscapu-lara (elastofibroma dorsi) (20), dar si in regiunea trochanteriana (de obicei unilateral). Se formeaza (probabil) datorita leziunilor mecanice (frictiune intre scapula si peretele toracic). Totusi, a fost descris si un elastofibrom gastric asociat cu ulcerul peptic cronic. Elastofibromul se caracterizeaza clinic prin simptome putine, rareori durere sau limitarea miscarilor. Pe sectiune, apare gri albicios. Histologic contine tesut colagenos, fibroblasti, celule grasoase. Tratamentul este chirurgical.


6. Fibromatoza colii apare ca o masa infiltrativa la nilul muschiului sterno-cleido-mastoidian la copilul mic. Poate antrena torticolis. Traumatismele intrauterine si la nastere pot fi cauza aparitiei bolii.
7. Fibromul solitar recunoscut in pleura, dar si in alte locuri (dorsal, pe gat, la cap), Obisnuit este o tumora mica, bine demarcata. Se confunda cu heman-giopericitomul, tumori neurologice.
8. Fibromul junil aponevrotic (fibromul calcifi-cat) se intalneste la extremitati. Contine, pe langa fibroblasti, fibre de colagen, calcifieri (cand apare la adult in ta si palme).
9. Hamartomul fibros al copilului se intalneste in primii doi ani de viata in tesutul subcutanat al axi-lei, antebrat, scrot. Se confunda cu sarcomul sau
fibromatoza agresiva. Diagnosticul se sileste histologic (tesut adipos, fibroblasti, miofibroblasti).
10. Angiomul nazofaringial junil. Tumora fibroasa foarte vascularizata, intalnita la adolescen Apare in cavitatea nazala.postero-superioara, evt lueaza spre septul nazal, nazofaringe. Product obstructie nazala si hemoragie. Recidiaza frecnt dupa extirpare chirurgicala. Tumora poate regresa cu varsta, dar tratamentul chirurgical si hormonal este obligatoriu pentru evolutia invaziva si hemoragie, posibile.
11. Mixomul intramuscular se gaseste mai frecnt in muschii coapsei. Apare ca niste noduli gela-tinosi, rareori incapsulati. Microscopia electronica a aratat ca celulele principale ale mixomului sunt similare cu fibroblastii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Tumori ale tesuturilor moi:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai