mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile benigne sl maligne ale anusului
Index » Patologia chirurgicala ano-perianala » Tumorile benigne sl maligne ale anusului
» Tratament

Tratament







Obiectivul principal al tratamentului este ndecarea bolnavului cu pastrarea functiei sfincteriene, fara complicatii invalidante. Radiosensibilitatea car-cinomului malpighian al canalului anal este o notiune testata si admisa de majoritatea autorilor. Tratamentul chirurgical este una din modalitatile curente terapeutice. Tratamentul citostatic intra in discutie ca asociere la radioterapie. in functie de leziune, stadiul evolutiv. Aceste modalitati, terapeutice se asociaza, particularizate, fiecarui bolnav.


Radioterapia

Radioterapia curativa. Experienta a demonstrat ca se obtine ndecare cu radioterapie transcuta-nata sau cu asocierea radio-curieterapie cu doze ce nu depasesc limitele suporilitatii, pentru tumorile T1, T2. Limita maxima tolerabila ce nu trebuie depasita este de 65-70 Gy (1 Gy=100 rad). Pentru tumorile mai mari, radioterapia trebuie sa preceada chirurgia care va avea primul rol.


Radioterapia paliativa. Ea se adreseaza tumorilor inextirpabile, cu extensie pelna importanta. Acest tip de tumori radiosensibile dar nu si radio-curabile, beneficiaza de asocierea radiochimiote-rapie sau/si chirurgie reductionala. Exista doua modalitati de iradiere: radioterapie transcutanata si curieterapie, iar alegerea intre ele se face in functie de diverse criterii, dintre care multe subiective, dar de multe ori aceste doua tehnici sunt asociate. in practica se folosesc mai multe variante pornind de la tehnica de baza (Papillon si colab. 18), importanta avand nedepasirea dozei maximale si perioada de repaus de 6-8 saptamani dintre cei doi timpi. Rezultatele radioterapiei sunt relativ bune, astfel: radioterapia transcutanata da o supraetuire la 5 ani de 72% pentru tumorile T1 si T2 si de 68% pentru tumorile sub 5 cm, dupa Institutul Curie (22). Rezultatele sunt mult mai slabe pentru tumorile T3-T4 35% (22). Aceste rezultate sunt imbunatatite de asocierea radioterapiei transcutanate si curie-terapiei, supraetuirea la 3 ani ajungand la 80% pentru T1-T2 si 50-65% pentru T3-T4 (Grupul European de Curieterapie - Dubrovnic 1984).


Asocierea radiochimioterapie. in prezent s-au silit diverse protocoale asociind Cysplatinum sau Mitomicina cu 5-fluorouracil si radioterapie externa. Avantajul este dat de cura scurta care dureaza 5 zile si mai ales de pastrarea sfincterului anal care reprezinta atuul principal. Rezultatele acestei asocieri par a fi foarte bune, ele variind in statistici intre 87 si 100% ndecari complete, (7) (1987) - 89%; ndecari complete la 18 cazuri, (Nigro 1987); - 93%; ndecari complete la 104 cazuri citati de Gordon (11).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala ano-perianala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai