mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile maligne ale pielii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Tumorile maligne ale pielii
» Tratament

Tratament





Tratamentul de electie pentru BCC este chirurgical (excizie chirurgicala), ceea ce de multe ori se suprapune cu un rezultat curativ - nu mai apare recidiva.
Tratamentul pentru o leziune primara este conditionat de o multitudine de factori:
- dimensiunea si localizarea tumorii;


- posibilitatea de a invada structuri tale;

- varsta si conditia biologica a pacientului;
- considerentele estetice.In paralel s-au dezvoltat tehnici dermatologice de tratament precum crioterapie, electrodesicare si chiuretaj, chirurgie laser, aplicatii topice de 5-fluoro-uracil, chirurgie micrografica Mosh in diametru si cu margini bine delimitate. Din punctul nostru de vedere ramane totusi gestul chirurgical de excizie cu o limita de securitate de la 2-5 mm pana la 1 cm in functie de dimensiunea tumorii si de istoricul evolutiei acesteia.
Defectul postexcizional (este obligatoriu examenul la microscop al marginilor piesei excizate) este rezolvat in functie de localizare, dimensiuni si implicatii estetice. Se poate merge de la sutura directa, ndecare per secundam, grefe de piele libera, pana la lambouri locale sau de vecinatate. Indiferent de maniera de inchidere a defectului aleasa, trebuie intotdeauna tinut cont de eventualitatea unei
recidive, care va fi mai profunda si a carei detectare poate fi intarziata (de exemplu in cazul acoperirii de la inceput cu un lambou a zonei postexcizio-nale).
Se considera ca perioada medie de aparitie a unei recidive este de 24 luni\" si ca in medie 1/3 din BCC recidiveaza. Aceasta presupune o supraveghere si monitorizare postoperatorie riguroasa care nu trebuie sa piarda din vedere posibilitatea aparitiei unei alte tumori intr-o alta zona. Nu trebuie ascuns ca de multe ori recidiva este generata fie prin amanarea momentului chirurgical, folosindu-se initial tratamente dermatologice, fie printr-un act chirurgical incorect si ineficient. Postoperator bolnavul beneficiaza de tratamente complementare (chimioterapie, terapie iradianta) indicate de oncolog.
Nu de putine ori, excizia unei tumori BCC poate fi distructiva si mutilanta - si din acest motiv trebuie luate in discutie posibilitatile de reconstructie a zonei de defect. Esential in alegerea unei metode de reconstructie este si momentul cand se face reconstructia, moment comandat de localizarea defectului, de interesarea structurilor tale ca si de calitatea exciziei tumorale.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor