mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Amputatii traumatice ale mainii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Amputatii traumatice ale mainii
» Conduita preoperatorie - primul ajutor

Conduita preoperatorie - primul ajutor





Primul ajutorIn cazul amputatiei traumatice a membrelor este necesara respectarea a trei principii de baza:


1. Resilirea si mentinerea functiilor vitale.

2. Conservarea corecta a segmentului amputat.
3. Transportarea cat mai rapida a accidentatului la o clinica de chirurgie plastica si reconstructiva, unde exista personal calificat si pregatit pentru efectuarea operatiilor de retare.
Resilirea si/sau silizarea functiilor vitale este de obicei necesara in cazul amputatiei unor segmente mari ale membrelor sau in cazurile cand amputatia survine in cadrul unor politraumatisme, situatii in care pierderile sunt mari si starea de soc se instaleaza rapid (16).
Hemostaza, instalarea terapiei antisoc corecte si alte manevre terapeutice menite sa amelioreze starea generala a bolnavului, profilaxia precoce a posibilelor complicatii (administrarea serului antite-tanic, antibioterapia si altele) influenteaza semnificativ posibilitatea efectuarii interntiei de retare. Este foarte importanta instalarea imediata a 1-2 linii noase (de preferinta magistrale centrale) si inceperea cat mai precoce a reechilibrarii vo-lemice.
Metodele de hemostaza sunt aplicate in functie de durata estimativa a transportarii accidentului la un centru specializat. in cazul, in care accidentul poate fi transportat in cel mult o ora si jumatate, la un centru de retari se poate aplica un garou compresiv proximal de bontul de amputatie, cu notarea obligatorie a orei exacte la care s-au montat garoul pe un bilet atasat de acesta. Daca durata transportarii va depasi o ora si jumatate, atunci pacientul se va transporta la cea mai apropiata unitate medicala, unde se va efectua hemostaza chirurgicala cu maximum de blandete, legaturile pla-sandu-le cat mai aproape de capatului bontului vasului sectionat.
Londstein recomanda evitarea acestor interntii intermediare, considerand suficienta aplicarea unui pansament compresiv pe bontul de amputatie. Autorul isi motiaza tactica prin faptul, ca dupa producerea amputatiei traumatice a unui segment, vasele se trombozeaza datorita inrsiunii adnti-cei in interiorul vasului, descuamarea intimei traumatizate etc. in cazul hemoragiei difuze se aplica comprese cu substante hemostatice, sau in lipsa acestora cu apa oxigenata. Proximal de nilul amputatiei se aplica un garou fara insa a fi strans.In cazul amputatiei de degete hemostaza se produce prin asigurarea membrului o pozitie elevata si aplicarea unui pansament compresiv. in toate cazurile plaga se va acoperi cu un pansament steril, iar membrul accidentat se va imobiliza.
Membrul traumatizat este imobilizat cu cea mai mare atentie, in special, in cazul amputatiilor sub-totale. Segmentul incomplet sectionat este fixat intr-o pozitie ce previne tensionarea si torsionarea structurilor restante.
Un rol extrem de important de salvare a segmentului amputat sau traumatizat il are conservarea lui prin hipotermie. Numerosi autori au demonstrat, ca racirea precoce a tesuturilor, lipsite de aport sangvin, pana la 4-5°C si conservarea lor la aceasta temperatura, permite cresterea considerabila a perioadei de anoxie.
Termenii limita pentru efectuarea operatiei de reimtare sunt urmatorii, in functie de nilul amputatiei cu sau fara hipotermie (elul I).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor